Анализи

През погледа на главния редактор: Правим ли разлика между проблем на ГЕРБ и национален проблем?

Живка Кехайова

– Проблем на ГЕРБ е неспособността да създаде общ с опозицията орган за управление на кризата с коронавируса и широка основа на отговорността.

Национален проблем е обаче самата криза с коронавируса. Затова г-н Президент, бъдете така добър да си заемете мястото в картинката и да си поемете отговорността за управление на кризата. Същото се отнася за парламентарната и извънпарламентарната опозиция. Кой да се прави на умен и да ходи без маска в НС, или да я сваля, освен БСП. Чак се наложи да пъдят техен депутат. Ефектът е няколко депутати, начело с лидера им Корнелия Нинова натръшкани. Въпросът е колко още са заразили докато волеизразяваха „свободната си воля“ и докато показваха на обществото, че мерките не са важни.

Кой от лидерите на парламентарната и извънпарламентарната опозиция прояви държавническо мислене, изяви мнение и предложи механизми за опазване здравето и живота на българите? И не по-малко важното – предложи реални, работещи механизми за опазване на икономиката? И като – НЕ, за какви политици изобщо говорим. Не знам за вас, но за мен политик не е просто човек, който иска да се покаже по телевизора, свободно да се заяжда без да му се търси отговорност и да си прави експерименти коя част от гражданите е най-удобно да преметне.

Да викам: „Това е кофти“ – мога и аз, но след като нямам компетентността да предлагам решения от този ред, не се натискам за политик, камо ли за управляващ.

– Проблем на ГЕРБ е лайтмотивът: „На ляво ли, на дясно ли…“. В последна сметка центърът си им приляга най-добре и развързва ръцете за полюляване в която и да е посока по отношение на определени стъпки и мерки.

Национален проблем е обаче, че нямаме нито левица, нито десница – ни парламентарна, ни извънпарламентарна. Някой нещо по въпроса няма ли да направи? Изборите идат, а ако продължавате всички да се тикате в центъра, или да хвърчите като неидентифицирани политически обекти, гражданите ще гласуват само за физиономии по критерия: симпатяга, не симпатичен. 

– Проблемите на ГЕРБ никак не са малко.

Националният проблем е, че няма пукната структура извън ГЕРБ, способна да управлява каквото и да е, дори себе си, а те може да решат да си отдъхнат малко в опозиция, да се пренаредят и да изведат нов облик, примерно. Както е казал народа: Не че они са убави, но оне са изроде.

Чий проблем и отговорност ще са тези няколко месеца между изборите и новите избори, които ще нокаутират моментално останалата от ковита икономика?

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Ще вали днес, ще нахлува студен въздух

Максималните температури ще са 20° - 25°...

34 минути ago

Къде ще са знаковите и лидерските битки на изборите за НС на 9 юни?

Сблъсък на бивши парламентарни шефове ще има на евровота...

един час ago

Борусия Дортмунд срази ПСЖ и отива на финал в ШЛ

Нов провал за Мбапе и мултимилионната селекция на ПСЖ...

един час ago

Как да не изглеждате отчаяни в любовта?

Никога не показвайте несигурност...

9 часа ago

Сатанински секс: Румънски гуру води жени в Париж на „просвещение“

Разследване разплита измама с момичета от 30 държави...

10 часа ago

Най-много двустайни жилища са пуснати в експлоатация 2023 г.

Северозападният район е с най-малко новопостроени жилища...

10 часа ago
image0 (9K)