През погледа на главния редактор: Правим ли разлика между проблем на ГЕРБ и национален проблем?

Живка Кехайова

– Проблем на ГЕРБ е неспособността да създаде общ с опозицията орган за управление на кризата с коронавируса и широка основа на отговорността.

Национален проблем е обаче самата криза с коронавируса. Затова г-н Президент, бъдете така добър да си заемете мястото в картинката и да си поемете отговорността за управление на кризата. Същото се отнася за парламентарната и извънпарламентарната опозиция. Кой да се прави на умен и да ходи без маска в НС, или да я сваля, освен БСП. Чак се наложи да пъдят техен депутат. Ефектът е няколко депутати, начело с лидера им Корнелия Нинова натръшкани. Въпросът е колко още са заразили докато волеизразяваха „свободната си воля“ и докато показваха на обществото, че мерките не са важни.

Кой от лидерите на парламентарната и извънпарламентарната опозиция прояви държавническо мислене, изяви мнение и предложи механизми за опазване здравето и живота на българите? И не по-малко важното – предложи реални, работещи механизми за опазване на икономиката? И като – НЕ, за какви политици изобщо говорим. Не знам за вас, но за мен политик не е просто човек, който иска да се покаже по телевизора, свободно да се заяжда без да му се търси отговорност и да си прави експерименти коя част от гражданите е най-удобно да преметне.

Да викам: „Това е кофти“ – мога и аз, но след като нямам компетентността да предлагам решения от този ред, не се натискам за политик, камо ли за управляващ.

– Проблем на ГЕРБ е лайтмотивът: „На ляво ли, на дясно ли…“. В последна сметка центърът си им приляга най-добре и развързва ръцете за полюляване в която и да е посока по отношение на определени стъпки и мерки.

Национален проблем е обаче, че нямаме нито левица, нито десница – ни парламентарна, ни извънпарламентарна. Някой нещо по въпроса няма ли да направи? Изборите идат, а ако продължавате всички да се тикате в центъра, или да хвърчите като неидентифицирани политически обекти, гражданите ще гласуват само за физиономии по критерия: симпатяга, не симпатичен. 

– Проблемите на ГЕРБ никак не са малко.

Националният проблем е, че няма пукната структура извън ГЕРБ, способна да управлява каквото и да е, дори себе си, а те може да решат да си отдъхнат малко в опозиция, да се пренаредят и да изведат нов облик, примерно. Както е казал народа: Не че они са убави, но оне са изроде.

Чий проблем и отговорност ще са тези няколко месеца между изборите и новите избори, които ще нокаутират моментално останалата от ковита икономика?


image0 (9K)