През погледа на главния редактор: Хитър властови и бизнес проект на „Мутрите“, които от днес вече не са „Мутри вън!“

Живка Кехайова

Хитър властови и бизнес проект на „Мутрите“, които от днес вече не са „Мутри вън!“.

Ден преди започването на работа на новото 46-то Народно събрание, „Изправи се! Мутри вън!“ се преименуваха на „Изправи се! Ние идваме!“.

Адвокат Николай Хаджигенов и пиар специалистът Арман Бабикян, които влязоха като част от Отровното трио в коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, обявиха, че създават неправителствена организация с името „Ние идваме!“. От съобщението им до медиите става ясно, че целта е да се координират усилията на последователите и симпатизантите им от антиправителствените протести от миналата година в защита на човешките права, правовата държава, демокрацията и свободната пазарна икономика, съобщи БНР.

„Ние идваме“, защото всяка власт трябва да знае, че винаги можем да дойдем на площада и никой не може да ни спре” – написаха създателите на новото НПО.
Интересно, че до момента никой не обърна внимание на зловещата сянка на новото образувание, с което най-малката партия в парламента капитализира властта си по-добре от всички останали. Защото за разлика от по-големите, чрез „Ние идваме“, те ще имат готова структура, способна да саботира всяка власт, която не се съобразява с тях. На разположение ще им бъдат вече професионално протестиращи, а такива по нашите ширини бол. От една страна има достатъчно неспособни да се реализират по друг начин, от друга – достатъчно убедени, че заслужават повече, независимо какво означава това. Точно както има платени клакьори, сега може да има платени протестиращи, а защо не и претестна структура под наем за на който му трябва.

Най-малкото, всяка власт, ако не иска да си има неприятности с улични изяви и подронване на имиджа, при това чрез един напълно законен и до днес демократичен инструмент – правото на мирен протест, ще трябва да държи под крилото си и да обслужва интересите на Мая и „Отровното трио, или дуо“ – какво точно е в момента не е ясно.

Извратяването на демократичен инструмент в инструмент за натиск и насилие, е нещо много опасно. Можем да го видим, например, в историята на профсъюзите в определени времена в САЩ и в някои европейски страни, когато са се превърнали на същия принцип като „Ние идваме“ в мафия, по-силна от истинската и са трябвали десетки години битка, за да бъдат вкарани в регулация и да се върнат към някаква предишна същност.

Ще е тест както за политиците ни и то от всички партии, така и за гражданите – с всякакви симпатии, дали ще позволим създаването и действието на подобна структура НПО за протестиращи. „Отровните“ явно са си припомнили как в 90-те борците(ВИС, СИК, Седмиците…) – станаха „застрахователи“, та четвърт век по-късно още има хора, които ги е шубе да се застраховат при истинските:).

А най-страшното е, че въпросното НПО на практика отнема правото на нормалните хора да протестират, когато са наистина възмутени, защото могат да ги вземат за наемници от ИДВАЩИТЕ.