Крими новини

Прокуратурата: Опосността от нова трагедия в Горни Лом не е отминала

4 години след взрива в завод „Миджур“, при който загинаха 15 души, изискванията за безопасност още не се спазват. Това е установила проверка на Върховната административна прокуратура, съобщиха от там. В складовете на взривения завод се съхраняват хиляди необезопасени гръцки мини.

[ad id=“225664″]

Прокурорската проверка, започнала по сигнал от кмета и председателя на Общинския съвет на близкото градче Чупрене. Тя установила, че:

– в нарушение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия от „Видекс“ АД не е представен договор за осигуряване на въоръжена охрана за обектите – 5 взривни складове, в които се намират изброените вещества;

– не са представени документи за изпълнение на същия закон, според който „Видекс“ АД трябва да разполага със собствени или наети складови помещения;

– в завода няма локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението, както изисква Законът за защита при бедствия.

[ad id=“263680″]

ОТ ВАП смятат, че „неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица, предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. Освен това е преценено, че случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от органите, снабдени с компетентност по поставените въпроси“.

Прокуратурата е ангажирала вътрешния министър, областния управител на Видин и кмета на община Чупрене да си изпълнят законовите задължения по контрол и санкциониране на дружеството, така че да не се стигне до ново бествие.

[ad id=“218548″]

Върховна административна прокуратура отправи предложения до министъра на вътрешните работи, областния управител на Видин и кмета на община Чупрене за предприемане на спешни мерки за недопускане на инциденти на територията на завод „Миджур“

В сигнала от Чупрене, заради който се е активизирала прокуратурата, пише, че не са взети мерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване на територията на завод „Миджур“, в землището на с. Горни Лом, където при производствената авария на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души. Взривните вещества се намират в складове на завода „Миджур“.

[ad id=“236999″]

В сигнала е посочено, че и към момента все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени живота и здравето на населението. Към сигнала е приложен и протокол от проверка, извършена от МОСВ, съвместно с представители на МВР, при която е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване.

[ad id=“237001″]

От прокуратурата припомнят, че за инцидента се води наказателно дело срещу четирима души, което още виси на първа инстанция пред Окръжния съд във Видин.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Kак да премахнете белезите от акне веднъж и завинаги?

Насладете се на красива кожа по всяко време...

8 минути ago

65% от работещите у нас не взимат достатъчно пари, за да се издържат

Това заяви икономистът Любослав Костов...

15 минути ago

Григорова похвали Нинова за предложението за широко обединение на лявото

Това обаче се правило преди регистрацията на коалициите...

16 минути ago

Как да накарате момчето да ви хареса?

Вижте някои съвети...

26 минути ago

След негативната реакция: „Търговска Лига“ сменя името на болницата „Мама и аз“

В лечебното заведение няма да има педиатрично отделение...

един час ago
image0 (9K)