България

Проучване: 10% от българките са съгласни с твърдението, че жената трябва да се подчинява на мъжа

35% от българите и 10% от българките са съгласни с твърдението, че жената трябва да се подчинява на мъжа, показват данните от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“.

[ad id=“225664″]

Сондажът е по поръчка на Либералния институт за политически анализи (ЛИПА) и е финансиран от ЮНЕСКО. Той е осъществен в периода 2 – 8 февруари 2017 година сред 1002 пълнолетни респонденти. Темата на проучването е свързана с „Половите стереотипи спрямо участието на жени в политиката в България“.

25% от българките и 50% от българите са на мнение, че „работата на жената е да гледа децата“. С твърдението „мъжете са по-добри професионалисти от жените“ са съгласни 65% от мъжете у нас и 26% от жените.

Общо 52% от респондентите са съгласни с твърдението, че „жените разчитат повече на външния си вид в кариерата“.

25% от респондентите са на мнение, че политиката е мъжка професия, а 1% – женска професия. 58% обаче смятат, че е добре в политиката да има повече жени.

45% е делът на съгласните с твърдението „нормално е управленските позиции да се заемат от мъже“, докато 48% не го споделят. С увеличаване на възрастта намалява делът на хората, които не споделят това разбиране.

Висшите държавни постове, които българите и българките предпочитат да бъдат заети от мъже, са президент (57%), министър на вътрешните работи (68%), министър на външните работи (54%) и министър на отбраната (81%).

По отношение на твърдението, че „жените нямат необходимите качества, за да бъдат политици“ доминиращото мнение, че това не е така. 75% не са съгласни с това твърдение, но 18% го подкрепят. 1% от извадката отговаря на 55 хил. души, което означава, че 990 000 хил. души смятат, че жените нямат необходимите качества да бъдат политици.

По отношение на твърдението „жените в политиката са подценявани най-вече, защото са жени“ 52% от респондентите са съгласни с него, а 39% не са. Тук впечатление прави населеното място – в малките населени места в по-големи дялове са съгласни с това твърдение за разлика от живеещите в столицата и в областните градове, които са по-скоро на обратното мнение, отбелязват социолозите от изследователски център „Тренд“.

Източник: offnews.bg

Arhiv

Recent Posts

Контрера: Археологическите разкопки около „Св. Неделя“ са зарити

Какво се случва с археологическия обект?...

6 минути ago

Главчев няма да взима заплата като външен министър, само като премиер

Като служебен министър-председател той получава 11 000 лева...

7 минути ago

Часовникът на най-богатия пътник на “ Титаник“ е продаден за 900 000 паунда

Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда...

40 минути ago

Koe e фитнес предизвикателствотото, което подлуди света?

Какво представлява и дали е подходящо за следване...

47 минути ago

Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи...

един час ago
image0 (9K)