Световни новини

Руската прокуратура иска шест години затвор за журналистката Светлана Прокопиева заради коментар

Светлана Прокопиева по време на съдебно заседание по делото срещу нея през юни

Прокуратурата в руския град Псков поиска шест години затвор за журналистката Светлана Прокопиева. Тя е обвинена в оправдаване на тероризма заради неин коментар, в който свързва самоубийствен атентат с политическия климат в Русия. Максималното наказание по такова обвинение е седем години затвор.

Руското държавно обвинение поиска също съдът да забрани на Прокопиева да работи като журналист за четири години.

Прокопиева е журналистка на свободна практика, включително и за Радио Свободна Европа / Радио Свобода. Тя самата определя обвинението като посегателство срещу свободата на словото.

„Не се страхувам да критикувам управлението“, каза Прокопиева в последната си дума пред съда. „Не се страхувам да критикувам правоприлагащите органи и да им казвам, че са сгрешили. Защото знам колко страшно ще стане ако не говоря, ако никой не говори.“

„Аз си вършех работата. Не съм направила нищо, което е отвъд професионалните ми задължения. И това не е престъпление“, каза Прокопиева.

Обвинението срещу Светлана Прокопиева е повдигнато заради нейна публикация от ноември 2018 г. в псковския клон на руското радио „Ехото на Москва“. В него тя коментира бомбен атентат седмица по-рано пред клон на Федералната служба за разузнаване (ФСБ) в далечния северен град Архангелск.

Към времето, в което Прокопиева пише своя текст, руските медии вече са съобщили, че заподозреният за този атентат е тийнейджър, загинал в инцидента. И че той е публикувал в социалните мрежи съобщения, в които е обвинявал ФСБ в това, че води нагласени дела.

В коментар за „Ехото на Москва“ Светлана Прокопиева тогава обвързва твърденията на тийнейджъра с политическия климат в Русия на Путин. Тя казва, че политическите свободи в страната са силно ограничени и това води хората до отчаяние.

„Ужасени сме, че Русия би избрала да действа така безмилостно срещу независим журналист с високо признание, който прави точно обратното на това, което твърдят прокурорите“, заяви в изявление изпълняващата длъжността президент на Радио Свободна Европа / Радио Свобода Дейзи Синделар.

„Коментарът на Светлана беше опит да обясни трагедия; представянето на думите й като „оправдаване на тероризма“ е умишлено и политически мотивирано изкривяване, насочено към заглушаване на критичния ѝ глас и напомня най-лошите показни процеси от един от най-мрачните периоди на Русия“, добави тя.

Делото срещу Прокопиева се следи от месеци от повечето правозащитни организации и институции, отстояващи свободата на изразяване.

Хюман райтс уоч определи делото срещу журналистката като атака срещу свободата на изразяване, но не само нейната. „То изпраща поредния смразяващ сигнал, че в Русия задаването на неудобни въпроси може да има сериозни последствия – урок, който властите дават на медиите от години“, написа базираната в Ню Йорк правозащитна организация.

В изявление на 3 юли говорителят на ЕС Петер Стано призова обвинението срещу Прокопиева да бъде свалено и определи делото като знак за „свиващото се пространство за независима журналистика и гражданско общество“ в Русия.

„Очакваме Руската Федерация да спази своите международни и вътрешни задължения, да гарантира човешките права и основните свободи и да гарантира безопасна среда за работа за журналистите, които да могат да изпълняват задълженията си без страх от репресии“, допълни той.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

От днес: Билетите по някои линии на БДЖ скачат с 20%

Разходите на дружеството драстично са се увеличили...

32 минути ago

Валежите се завръщат в сряда

Днес температурите ще са от 21 до 27 градуса...

46 минути ago

След успеха на второто издание на WorkIn Stara Zagora, следва продължение

След успеха на второто издание на WorkIn Stara Zagora, следва продължение, съобщиха за ЗАРАТА Две…

един час ago

„Лудия човек“ с резачката. Какво се случва с Аржентина след избора на Хавиер Милей

Той е на власт от 5 месеца и се опитва да овладее гонеща 300% инфлация…

един час ago

От „Мама и Аз“ питат Радев: С какво пречим на държавата?

Според лечебното заведение "държавният глава е започнал кампания"...

един час ago
image0 (9K)