Руската прокуратура иска шест години затвор за журналистката Светлана Прокопиева заради коментар

Светлана Прокопиева по време на съдебно заседание по делото срещу нея през юни

Прокуратурата в руския град Псков поиска шест години затвор за журналистката Светлана Прокопиева. Тя е обвинена в оправдаване на тероризма заради неин коментар, в който свързва самоубийствен атентат с политическия климат в Русия. Максималното наказание по такова обвинение е седем години затвор.

Руското държавно обвинение поиска също съдът да забрани на Прокопиева да работи като журналист за четири години.

Прокопиева е журналистка на свободна практика, включително и за Радио Свободна Европа / Радио Свобода. Тя самата определя обвинението като посегателство срещу свободата на словото.

„Не се страхувам да критикувам управлението“, каза Прокопиева в последната си дума пред съда. „Не се страхувам да критикувам правоприлагащите органи и да им казвам, че са сгрешили. Защото знам колко страшно ще стане ако не говоря, ако никой не говори.“

„Аз си вършех работата. Не съм направила нищо, което е отвъд професионалните ми задължения. И това не е престъпление“, каза Прокопиева.

Обвинението срещу Светлана Прокопиева е повдигнато заради нейна публикация от ноември 2018 г. в псковския клон на руското радио „Ехото на Москва“. В него тя коментира бомбен атентат седмица по-рано пред клон на Федералната служба за разузнаване (ФСБ) в далечния северен град Архангелск.

Към времето, в което Прокопиева пише своя текст, руските медии вече са съобщили, че заподозреният за този атентат е тийнейджър, загинал в инцидента. И че той е публикувал в социалните мрежи съобщения, в които е обвинявал ФСБ в това, че води нагласени дела.

В коментар за „Ехото на Москва“ Светлана Прокопиева тогава обвързва твърденията на тийнейджъра с политическия климат в Русия на Путин. Тя казва, че политическите свободи в страната са силно ограничени и това води хората до отчаяние.

„Ужасени сме, че Русия би избрала да действа така безмилостно срещу независим журналист с високо признание, който прави точно обратното на това, което твърдят прокурорите“, заяви в изявление изпълняващата длъжността президент на Радио Свободна Европа / Радио Свобода Дейзи Синделар.

„Коментарът на Светлана беше опит да обясни трагедия; представянето на думите й като „оправдаване на тероризма“ е умишлено и политически мотивирано изкривяване, насочено към заглушаване на критичния ѝ глас и напомня най-лошите показни процеси от един от най-мрачните периоди на Русия“, добави тя.

Делото срещу Прокопиева се следи от месеци от повечето правозащитни организации и институции, отстояващи свободата на изразяване.

Хюман райтс уоч определи делото срещу журналистката като атака срещу свободата на изразяване, но не само нейната. „То изпраща поредния смразяващ сигнал, че в Русия задаването на неудобни въпроси може да има сериозни последствия – урок, който властите дават на медиите от години“, написа базираната в Ню Йорк правозащитна организация.

В изявление на 3 юли говорителят на ЕС Петер Стано призова обвинението срещу Прокопиева да бъде свалено и определи делото като знак за „свиващото се пространство за независима журналистика и гражданско общество“ в Русия.

„Очакваме Руската Федерация да спази своите международни и вътрешни задължения, да гарантира човешките права и основните свободи и да гарантира безопасна среда за работа за журналистите, които да могат да изпълняват задълженията си без страх от репресии“, допълни той.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)