Световни новини

САЩ повдигнаха обвинения на шестима руски военни, свързани с „унищожителна“ хакерска кампания

Централата на ГРУ в Москва

САЩ повдигнаха обвинение срещу шестима руски военни във връзка с “унищожителна”, криминална киберкампания, свързана с разпространението на зловреден софтуер и опити да се атакуват бившите съветски републики Грузия и Украйна.

Обвинението, обявено от американския Департамент по правосъдие, включва и случаи на кибератака срещу организаторите на изборите във Франция, Олимпийските игри в Сеул и международна организация, проучваща използването на невропаралитичен токсин от Русия.

Американските власти твърдят, че шестимата обвинени руски граждани са офицери в руското военно разузнаване (ГРУ). Руската служба беше обвинена и за хакерските атаки срещу сървърите на Демократическата партия през 2018 г.

“Нито една държава не е военизирала кибервъзможностите си толкова злонамерено и безотговорно, колкото Русия. Москва безразсъдно предизвиква безпрецедентни вреди в преследването на минимално тактическо предимство”, заяви помощник-главният прокурор на САЩ по националната сигурност Джон Демерс.

В понеделник от Външното министерство на Великобритания излязоха с информацията, че хакери на ГРУ са атакували организационния комитет на Олимпийските игри в Токио, които бяха отложени за 2021 г.

Въпреки че обвиненията на САЩ трудно ще доведат до резултат, те възпират шестимата мъже да пътуват до всяка държава, с която Вашингтон има договорка за екстрадиция.

Имената на обвинените са Юри Андриенко, Сергей Детистов, Павел Флоров, Анатоли Ковальов, Артьом Очиченко и Пьотър Плишкин. Американските власти ги считат за създатели на зловредния софтуер “NotPetya”, предизвикал загуби за 10 млрд. долара по света.

Те са обвинени и за кибератаките срещу Украйна от 2015 и 2016 г., както и за атаката срещу парламента на Грузия от 2019 г.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Премиерът Главчев ще инициира среща със здравния министър във вторник

Той посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”...

4 минути ago

Един от най-натоварените столични булеварди остава с две ленти

Изненадващите промени в центъра на София покачиха напрежението...

39 минути ago

Градушка колкото орех удари Кърджалийско и Смолянско

Над 20-30 л/кв.м паднаха за час...

52 минути ago

Австрийската полиция задържа българин, превозвал нелегални мигранти

Мъжът признал, че пътувал до Австрия няколко пъти месечно...

52 минути ago

МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол

Съставени са 3253 фиша и 801 акта...

2 часа ago

Нов живот за легендарната болница в Радунци, комплексът ще е готов през 2026 г.

Инвеститор ще я възстановява, ще има болнична част и санаториум...

2 часа ago
image0 (9K)