Личности

Старозагорецът д-р Михаил Елмазов. Пионер на стоматологията в България, съпруг на Евгения Марс

На 26 ноември 1928 г. – умира Михаил Елмазов, зъболекар и общественик, един от основоположниците на научната стоматология в България, роден в Стара Загора през 1859 г. Води борба за създаването на обществени зъболекарски кабинети за безплатно лечение на учениците. Съпруг е на поетесата Евгения Марс.

Д-р Михаил Елмазов е първият дипломиран зъболекар в България. Завършва основното си образование в града на липите, а след това насочва вниманието си към сливенската гимназия, където успява да се утвърди с отличие и да направи впечатление сред преподаватели и съученици. По насърчаване от страна на родителите си, старозагорецът хваща влака за Цариград , за да следва аптекарство.

По пътя към следването се поражда един друг път, а именно този на любовта и призванието към медицината.

Следвайки тежките дни и нощи на1885 година и размириците покрай Сръбско-българската война, още незавършил висшето си образование, Михаил е мобилизиран като аптекар сред войските. Закърмен с признание и обич към родината, освен медицината на сетно място Михаил поставя милата и свята България.

Сватбена снимка със съпругата му, поетесата Евгения Марс

Будният и непоколебим младеж от Стара Загора участва будно в последващите политически борби, бунтове и движения. По стечение на обстоятелствата се озовава в Русия, където с небивал интерес се ориентира отново към образованието и записва да следва право. Още една, различна страна от неговото всестранно развитие. Не след дълго, призванието му отново го придърпва и записва за зъболекар в Медицинския университет, а по-късно вече носи званието „зъбен лекар“. Това е и заветният момент в живота на Михаил, когато освен първият дипломиран зъболекар на България ще се превърне и в пазител на народа от недипломирани и фалшиви „зъботехници“ или „зъбари“.

Във времето, в което Михаил завършва образованието си, България събира основите си, за да се утвърди като малка, но независима държава на Балканите. Дипломиран зъболекар в страната ни няма, до момента, в който Михаил не поема пътя обратно към родината в годината 1894. С упоритост и знания, доктор Елмазов се установява като специалист на частна практика в град Шумен.

В България и работи като зъболекар в Шумен, Бургас, Варна, Пазарджик, София. През 1989 г. за първи път у нас присажда зъб. Негова съпруга става Евгения Бончева (1877-1945), прочута в литературните среди с псевдонима Евгения Марс. Дългогодишно приятелство я свързва с Иван Вазов, който оказва голямо влияние на творчеството й. Критиката я нарича „Голямата дама на българската култура”.

В старозагорския род на Михаил Елмазов има не една и две ярки личности.

Още през 1835-1836 г., когато в нашите църкви се е служело на гръцки език, прадядо му – известният поп Игнат от Стара Загора, е единственият, който ги води на черковно-славянски. И двамата му сина – Михаил и Генчо Попигнатови са будни българи, но дядо му Генчо Попов е най-видният търговец в Стара Загора.

Бащата на д-р Елмазов Пенчо Попов е собственик на най-големия магазин в града за галантерийни и текстилни стоки, в който се откроява сергията със скъпоценни камъни и красиви бижута. Според някои той е наричан Елмаза именно заради това. Според други, приличал на елмаз заради чистата си душа.

Д-р Елмазов е съосновател на първото българско одонтологическо дружество на 20 декември 1905 г. Воюва и за изграждане на обществено зъболечение  в страната и опазване на общественото здраве.

Михаил Елмазов умира от белодробно заболяване на 25 ноември 1928 година. В последния миг на големия българин до него е съпругата му Евгения, чиято ръка държи, издъхвайки.

 

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Габриела Маринова от Берое спечели сребро на световното по карате стил „шотокан“

  Габриела Маринова от IXв клас на СУ "Максим Горки" спечели сребърен медал на Световното…

6 минути ago

Кевин Питерсън: Дължите извинение на Джокович, беше прав за ваксините

Ваксината AstraZeneca беше изтеглена от употреба...

7 минути ago

Борис Бонев: Политици си правят кампания на гърба на хората в София

"Гордея се, че има политиците в тази община, които изпълняват своите обещания"...

15 минути ago

Балабанов: Промяната се оказаха другата страна на една и съща монета

В България никога не съм бил сигурен, че изборите са 100% честни, посочи той...

22 минути ago

ГДБОП задържа двама души в София за измама

Те са се представяли за служители на дирекцията...

26 минути ago

“Изповед” на Лев Толстой с луксозно издание на български

Изданието излиза 140 години след публикуването си на руски...

26 минути ago
image0 (9K)