Старозагорецът д-р Михаил Елмазов. Пионер на стоматологията в България, съпруг на Евгения Марс

На 26 ноември 1928 г. – умира Михаил Елмазов, зъболекар и общественик, един от основоположниците на научната стоматология в България, роден в Стара Загора през 1859 г. Води борба за създаването на обществени зъболекарски кабинети за безплатно лечение на учениците. Съпруг е на поетесата Евгения Марс.

Д-р Михаил Елмазов е първият дипломиран зъболекар в България. Завършва основното си образование в града на липите, а след това насочва вниманието си към сливенската гимназия, където успява да се утвърди с отличие и да направи впечатление сред преподаватели и съученици. По насърчаване от страна на родителите си, старозагорецът хваща влака за Цариград , за да следва аптекарство.

По пътя към следването се поражда един друг път, а именно този на любовта и призванието към медицината.

Следвайки тежките дни и нощи на1885 година и размириците покрай Сръбско-българската война, още незавършил висшето си образование, Михаил е мобилизиран като аптекар сред войските. Закърмен с признание и обич към родината, освен медицината на сетно място Михаил поставя милата и свята България.

Сватбена снимка със съпругата му, поетесата Евгения Марс

Будният и непоколебим младеж от Стара Загора участва будно в последващите политически борби, бунтове и движения. По стечение на обстоятелствата се озовава в Русия, където с небивал интерес се ориентира отново към образованието и записва да следва право. Още една, различна страна от неговото всестранно развитие. Не след дълго, призванието му отново го придърпва и записва за зъболекар в Медицинския университет, а по-късно вече носи званието „зъбен лекар“. Това е и заветният момент в живота на Михаил, когато освен първият дипломиран зъболекар на България ще се превърне и в пазител на народа от недипломирани и фалшиви „зъботехници“ или „зъбари“.

Във времето, в което Михаил завършва образованието си, България събира основите си, за да се утвърди като малка, но независима държава на Балканите. Дипломиран зъболекар в страната ни няма, до момента, в който Михаил не поема пътя обратно към родината в годината 1894. С упоритост и знания, доктор Елмазов се установява като специалист на частна практика в град Шумен.

В България и работи като зъболекар в Шумен, Бургас, Варна, Пазарджик, София. През 1989 г. за първи път у нас присажда зъб. Негова съпруга става Евгения Бончева (1877-1945), прочута в литературните среди с псевдонима Евгения Марс. Дългогодишно приятелство я свързва с Иван Вазов, който оказва голямо влияние на творчеството й. Критиката я нарича „Голямата дама на българската култура”.

В старозагорския род на Михаил Елмазов има не една и две ярки личности.

Още през 1835-1836 г., когато в нашите църкви се е служело на гръцки език, прадядо му – известният поп Игнат от Стара Загора, е единственият, който ги води на черковно-славянски. И двамата му сина – Михаил и Генчо Попигнатови са будни българи, но дядо му Генчо Попов е най-видният търговец в Стара Загора.

Бащата на д-р Елмазов Пенчо Попов е собственик на най-големия магазин в града за галантерийни и текстилни стоки, в който се откроява сергията със скъпоценни камъни и красиви бижута. Според някои той е наричан Елмаза именно заради това. Според други, приличал на елмаз заради чистата си душа.

Д-р Елмазов е съосновател на първото българско одонтологическо дружество на 20 декември 1905 г. Воюва и за изграждане на обществено зъболечение  в страната и опазване на общественото здраве.

Михаил Елмазов умира от белодробно заболяване на 25 ноември 1928 година. В последния миг на големия българин до него е съпругата му Евгения, чиято ръка държи, издъхвайки.

 

 


image0 (9K)