„Толкова дребнаво“. Какво каза Борисов за обвиненията, че ГЕРБ се контролира от Пеевски

"Толкова дребнаво". Какво каза Борисов за обвиненията, че ГЕРБ се контролира от Пеевски

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е готов да работи с „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) след предстоящите избори на 9 юни, но не иска да преговаря с част от нейните лидери – Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. Това каза самият Борисов в неделя.

„След тези глупости, които говорят за преговорите, няма да се срещам с тях като лидери“, каза той. По думите му конкретно причината да не иска да преговаря с Денков, е, че „той лъже“.

Изказването му идва, след като през последните дни от ПП-ДБ дадоха серия от интервюта, в които казаха, че съпредседателят на ДПС и санкциониран за корупция Делян Пеевски оперативно контролира партия ГЕРБ, а не официалният ѝ лидер Борисов.

Пред Свободна Европа бившият премиер Николай Денков разказа, че Борисов е водел Пеевски на срещите с ПП-ДБ и че „през тези месеци 80% от разговора беше с Пеевски, не беше с Борисов“. Затова той твърди, че оперативно Пеевски ръководи ГЕРБ.

„Това с всеки ден кой ми е началник. [..] Tова е толкова дребнаво, толкова елементарно, толкова липса на тези, безсилие“, каза Бойко Борисов в неделя в индиректен отговор на твърденията на ПП-ДБ.

В тази връзка той каза, че ще работи с коалицията, с която доскоро бяха партньори в управлението, но това според него ще може да се случи само „с доминиращата сила и власт на ГЕРБ“.

„С наши премиери, с наши министри, само тогава“, каза Борисов и добави, че ще партията му може да преговаря с ПП-ДБ след изборите, но само ако в преговорния екип не участват Денков, Петков и Василев.

В същото време Борисов каза, че ще продължи да работи с ДПС, защото са „либерална“ и „системна“ партия.

„Винаги сме работели с тях през годините, защото те са системни“, каза той.

По-рано в интервюто си за Студио България на Свободна Европа Николай Денков от ПП-ДБ нарече отскорошния съпредседател на ДПС Делян Пеевски „най-голямото зло“ в България. Пеевски е в политиката от близо 20 години, като през 2021 г. беше санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон „Магнитски“.

Неговата ДПС официално не участваше в ротационното правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ, но на практика участваше в законодателните инициативи и взимането на решения.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)