Образование

Успешно приключи реализацията на поредния проект на Професионална гимназия по селско стопанство – гр. Чирпан

Успешно приключи реализацията на поредния проект на Професионална гимназия по селско стопанство – гр. Чирпан „Европейска добавена стойност в професионалната подготовка на младите монтьори и ресторантъори“ с номер 2016-1-BG01-KA102-023039 от програма „Еразъм+“ в гр. Шкойдиц, Германия.

В него взеха участие двадесет ученици от специалностите „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“ и „Механизация на селското стопанство“.

Основната цел на проекта е чрез провеждане на производствена практика да предостави на участниците допълнителна професионална подготовка в областта на механизацията и ресторантьорството. Придобитите нови специфични умения от стажуването донесоха добавена стойност към професионалната квалификация на младите специалисти.

По време на престоя си в Германия учениците от ПГСС – гр. Чирпан имаха възможност да се запознаят с работата и с организационни структури в немски фирми. Получиха информация за различните възможности за професионално образование, специфични за всяка федерална провинция.

Практикантите ресторантьори разшириха своите познания за тънкостите и особеностите при обслужването на гости в заведенията за хранене.

Усъвършенстваха уменията си в приготвянето на традиционни и балансирани ястия и напитки; правилното съчетаване на храните – решаващ фактор за поддържане на добро здраве. Бе им предоставен поглед на практиките в света на ресторантьорството – работа с висококачествени продукти, прилагайки модерни методи на приготвяне и работа с професионален инструментариум.
Участваха в организаторските процеси на голямата немска кухня. Имаха възможност самостоятелно да приготвят и сервират различни салати, витаминозни коктейли и напитки, ястия и десерти.

Практикантите в областта на автомобилната механика успешно се включиха в извършването на всички ремонтни дейности по двигателите, системите и компонентите на моторните превозни средства.

Диагностицираха състоянието на отделните части на автомобилите и съставяха характеристики; откриваха повреди по двигателя, осветителната, електрическата и заключващата системи, отстраняваха ги, разглобяваха различни части, определяха степента им на износване и тяхната годност и ги приготвяха за съхранение; извършваха заварки и шлайфане. Запознаха се с планирането и организацията на дейностите в немските сервизи.

Програмата включваше и културна подготовка, изразяваща се в посещение на исторически и културни забележителности в градовете Лайпциг и Дрезден.

Бе направена обиколка в центъра на Лайпциг, отчасти, за да получат практикантите насоки за престоя си, а също и да се запознаят със забележителностите на града. Учениците се придружаваха от представител на VITALIS.  Обиколката започна от централната гара, един от най-големите и красиви европейски жп терминали, която е открита през 1915 г., след 13 години строителство. Последва посещение в църквата Св. Николай, която е неразделна част от събитията по време на мирната революция в ГДР през есента на 1989 г. След това практикантите разгледаха Пасажа на момичетата, световно известния исторически ресторант „Aуербахскелер“, който Гьоте е увековечил в своя шедьовър „Фауст“, Старото кметство, което е градски исторически музей и представлява една от най-значителните ренесансови сгради в Германия и Новото кметство, което след завършването му през 1905 г. е постоянен административен център на Лайпциг. От там обиколката продължи към църквата Св. Тома, в която е работил като концертмайстор Бах и е ръководил световно известния Томанер-хор.

Друга важна спирка по време на обиколката в центъра на Лайпциг беше Augustusplatz, който с 40,000 m² площ е най-големият площад в града, и неговите посетители днес могат да се разходят между сградата на Лайпцигския Гевандхаус оркестър, университета и операта. Групата получи информация за операта, която е построена през 1960 на мястото на разрушения по време на войната Нов театър, както и за сградата на Лайпцигския Гевандхаус оркестър, която е построена през 1981 г. и благодарение на отличната си акустика и известните капелмайстори се радва на световно признание. И накрая българските ученици посетиха Лайпцигския Сити небостъргач, също известен под името „Университетски великан“. От платформата на панорамната кула висока 120 m се открива уникална гледка към целия град Лайпциг и околността. Освен това групата разполагаше със свободно време за индивидуални разходки.

След приключване на стажа българските практиканти заедно с Йохана Рюб направиха оценка на проекта. Те разговаряха както за проведената практика, така и за рамковата програма. Това бе последвано от тържествено връчване на сертификатите и на документацията по проекта.

Чрез прилагане на получените по време на производствената практика в чужбина нови знания и умения, ПГСС – гр. Чирпан удовлетворява нарастващите изисквания на бизнеса в различни области. Това довежда до повишаване на доверието към предлаганото професионално обучение и образование. Нарастващото доверие към способностите на възпитаниците на ПГСС – гр. Чирпан довежда до по-голяма съпричастност на бизнеса и местната власт към решаване на проблемите на гимназията и най-вече помощта, която те оказват в подобряване на материално-техническата база.

Стажуването в Германия и доброто представяне на бенефициентите доведе до положително отношение към професионалната подготовка на младите специалисти в областта на ресторантьорството и механизация и към желание на чуждестранните партньори да работят с български групи.

Производствената практика в Германия и новопридобитите знания и умения дават по-голям шанс на учениците от ПГСС – гр. Чирпан да се реализират на пазара на труда с готовност да посрещат предизвикателствата на променящата се реалност. Превръща ги в предприемчиви, знаещи и можещи хора.

Проектът е получил финансиране от Общността. Публикацията отразява единствено позицията на съставителите ПГСС, гр. Чирпан. НА и Комисията не са отговорни за съдържащата се в нея информация.

Arhiv

Recent Posts

Очаква се повишаване на поленовата концентрация

За май дневните температури ще са над обичайните...

18 минути ago

Поискаха от Терзиев да замрази проекта за „Патриарха“

“Този абсурд трябва да спре” каза комисията по транспорт в СОС...

23 минути ago

Трайчо Трайков се разграничи от колегите си за „Патриарха“

Кметът на "Средец" се извини на софиянци за проблемите...

34 минути ago

Терзиев: Има проблем с детските градини, работим, вземаме мерки, строим

Около 9700 деца останаха без места на първото класиране...

един час ago

„Антидот на замръзналата среда“. Асен Асенов, с когото съвременният танц се качи на българска сцена

Преди 17 години благодарение него в България се появява единствен по рода си фестивал за…

един час ago

Откриха тяло на жена край жп линия в Кюстендил

Установяват се причините за смъртта...

един час ago
image0 (9K)