Успешно приключи реализацията на поредния проект на Професионална гимназия по селско стопанство – гр. Чирпан

erasm_crchr_resized

Успешно приключи реализацията на поредния проект на Професионална гимназия по селско стопанство – гр. Чирпан „Европейска добавена стойност в професионалната подготовка на младите монтьори и ресторантъори“ с номер 2016-1-BG01-KA102-023039 от програма „Еразъм+“ в гр. Шкойдиц, Германия.

В него взеха участие двадесет ученици от специалностите „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“ и „Механизация на селското стопанство“.

Основната цел на проекта е чрез провеждане на производствена практика да предостави на участниците допълнителна професионална подготовка в областта на механизацията и ресторантьорството. Придобитите нови специфични умения от стажуването донесоха добавена стойност към професионалната квалификация на младите специалисти.

По време на престоя си в Германия учениците от ПГСС – гр. Чирпан имаха възможност да се запознаят с работата и с организационни структури в немски фирми. Получиха информация за различните възможности за професионално образование, специфични за всяка федерална провинция.

Практикантите ресторантьори разшириха своите познания за тънкостите и особеностите при обслужването на гости в заведенията за хранене.

Усъвършенстваха уменията си в приготвянето на традиционни и балансирани ястия и напитки; правилното съчетаване на храните – решаващ фактор за поддържане на добро здраве. Бе им предоставен поглед на практиките в света на ресторантьорството – работа с висококачествени продукти, прилагайки модерни методи на приготвяне и работа с професионален инструментариум.
Участваха в организаторските процеси на голямата немска кухня. Имаха възможност самостоятелно да приготвят и сервират различни салати, витаминозни коктейли и напитки, ястия и десерти.

Практикантите в областта на автомобилната механика успешно се включиха в извършването на всички ремонтни дейности по двигателите, системите и компонентите на моторните превозни средства.

Диагностицираха състоянието на отделните части на автомобилите и съставяха характеристики; откриваха повреди по двигателя, осветителната, електрическата и заключващата системи, отстраняваха ги, разглобяваха различни части, определяха степента им на износване и тяхната годност и ги приготвяха за съхранение; извършваха заварки и шлайфане. Запознаха се с планирането и организацията на дейностите в немските сервизи.

Програмата включваше и културна подготовка, изразяваща се в посещение на исторически и културни забележителности в градовете Лайпциг и Дрезден.

Бе направена обиколка в центъра на Лайпциг, отчасти, за да получат практикантите насоки за престоя си, а също и да се запознаят със забележителностите на града. Учениците се придружаваха от представител на VITALIS.  Обиколката започна от централната гара, един от най-големите и красиви европейски жп терминали, която е открита през 1915 г., след 13 години строителство. Последва посещение в църквата Св. Николай, която е неразделна част от събитията по време на мирната революция в ГДР през есента на 1989 г. След това практикантите разгледаха Пасажа на момичетата, световно известния исторически ресторант „Aуербахскелер“, който Гьоте е увековечил в своя шедьовър „Фауст“, Старото кметство, което е градски исторически музей и представлява една от най-значителните ренесансови сгради в Германия и Новото кметство, което след завършването му през 1905 г. е постоянен административен център на Лайпциг. От там обиколката продължи към църквата Св. Тома, в която е работил като концертмайстор Бах и е ръководил световно известния Томанер-хор.

Друга важна спирка по време на обиколката в центъра на Лайпциг беше Augustusplatz, който с 40,000 m² площ е най-големият площад в града, и неговите посетители днес могат да се разходят между сградата на Лайпцигския Гевандхаус оркестър, университета и операта. Групата получи информация за операта, която е построена през 1960 на мястото на разрушения по време на войната Нов театър, както и за сградата на Лайпцигския Гевандхаус оркестър, която е построена през 1981 г. и благодарение на отличната си акустика и известните капелмайстори се радва на световно признание. И накрая българските ученици посетиха Лайпцигския Сити небостъргач, също известен под името „Университетски великан“. От платформата на панорамната кула висока 120 m се открива уникална гледка към целия град Лайпциг и околността. Освен това групата разполагаше със свободно време за индивидуални разходки.

След приключване на стажа българските практиканти заедно с Йохана Рюб направиха оценка на проекта. Те разговаряха както за проведената практика, така и за рамковата програма. Това бе последвано от тържествено връчване на сертификатите и на документацията по проекта.

PGSS_Chirpan020817 (23)_resized

Чрез прилагане на получените по време на производствената практика в чужбина нови знания и умения, ПГСС – гр. Чирпан удовлетворява нарастващите изисквания на бизнеса в различни области. Това довежда до повишаване на доверието към предлаганото професионално обучение и образование. Нарастващото доверие към способностите на възпитаниците на ПГСС – гр. Чирпан довежда до по-голяма съпричастност на бизнеса и местната власт към решаване на проблемите на гимназията и най-вече помощта, която те оказват в подобряване на материално-техническата база.

Стажуването в Германия и доброто представяне на бенефициентите доведе до положително отношение към професионалната подготовка на младите специалисти в областта на ресторантьорството и механизация и към желание на чуждестранните партньори да работят с български групи.

Производствената практика в Германия и новопридобитите знания и умения дават по-голям шанс на учениците от ПГСС – гр. Чирпан да се реализират на пазара на труда с готовност да посрещат предизвикателствата на променящата се реалност. Превръща ги в предприемчиви, знаещи и можещи хора.

Проектът е получил финансиране от Общността. Публикацията отразява единствено позицията на съставителите ПГСС, гр. Чирпан. НА и Комисията не са отговорни за съдържащата се в нея информация.


image0 (9K)