България

Фондация ще подкрепя децата, наречени с имена Кубрат, Алцек, Тервел, Аспарух и Вълчан

Активистите от Фондация „Въздигане“ обявиха, че ще оставят своя принос за съхраняването на българския дух и култура. Една такава стъпка е като подкрепят хората, които искат да кръстят детето си с българско име. Петима ентусиасти ще подкрепят пет имена – Кубрат, Алцек, Аспарух, Тервел и Вълчан.

За всеки родител, който е кръстил детето си с едно от тези имена, Фондацията е оставила контакт (vazdigane.bg), където да бъде изпратена снимка на свидетелството на раждане на детето.Темата за българските имена предизвика дискусия и постави въпроса: Завръща ли се тенденцията родителите да кръщават децата си с български имена и защо някои решават да използват чуждите?

„През последните години провеждахме проучване за модата на имената на новородените деца и има две тенденции – старото продължава да е все така актуално, а от друга страна се използват и новите имена. И двете тенденции се конкурират, но българските имена не се губят! Огромна част от децата носят български имена“, каза гл. ас. д-р Мая Влахова от Института по български език към БАН пред Bulgaria ON AIR.

„Идеята ни е да насочим вниманието към българските имена. Чрез името си всяко дете може да получи шанс, името може да даде вяра на детето“, смята Ивелин Михайлов от Фондация „Въздигане“.

 

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Светлана Каменова е европейски шампион по бокс

Чуканова спечели сребро...

21 минути ago

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

един час ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

един час ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

един час ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

един час ago
image0 (9K)