ИЗБРАНИ

Честит празник, мили деца!

Днес е 1 юни – Международният ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. През 1950 година 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Специално за Деня на детето днес са организирани редица празненства и инициативи в цялата страна. Националният исторически музей ще предложи много игри и забавления за цялото семейство.

По повод Международния ден на детето БДЖ и тази година ще спази добрата си традиция и ще подари безплатно пътуване на всички български деца на възраст до 14 години. Младите пътници могат да се възползват от тази възможност от 00:00 ч. до 24:00 ч. на 1-ви юни във всички пътнически и бързи влакове (2-ра класа). При условие, че пътуването започва с нощен влак, който заминава преди 24:00 ч. на 1-ви юни, безплатното пътуване важи до пристигането на влака в крайната гара на следващия ден. На празничния ден безплатното пътуване за децата до 14 години ще важи и за влака по маршрута Пловдив-Одрин-Пловдив.

Националната галерия в Квадрат 500 също ще отбележи Деня на детето с различни инициативи.

Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което по традиция ще се проведе на 1-ви юни пред Народния театър „Иван Вазов”. Съорганизатори на събитието са Фондация Изиарт и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен.

Детски панаир стартира преди осем години с подкрепата на Фондация Америка за България, като до момента са реализирани над 40 събития в над 15 града. Предвидените работилници за 1-ви юни ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 ч. и 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии.

По традиция Фондация Изиарт е изработила и специално създадени игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Музей за история на София, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей, Софийска градска художествена галерия, Национален Природонаучен музей.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Ливърпул отказа Тотнъм за Топ 4 с бой на „Анфийлд“

"Мърсисайдци" спечелиха с 4:2...

4 часа ago

Бързи и лесни прически, готови за под 5 минути

Какво да си направите, когато бързате...

4 часа ago

Холивудски актьор ще става бос на Илия Груев в Лийдс

Уил Феръл е закупил голям дял в "спящия гигант"...

5 часа ago

Най-добрите любовни комбинации за зодия Телец

Вижте кои са, ако сте представител на тази зодия...

7 часа ago

Историите ON AIR: За спасителното чудо на Воскресението!

Възкресението на Исус е историческият факт, който поставя основата на християнството...

7 часа ago
image0 (9K)