Здраве

Южноафриканският вариант на коронавируса е по-опасен от британския, смятат здравните власти

Южноафриканският вариант на коронавируса е по-опасен от британския, смятат българските здравни власти. Мутацията, която идва от Южна Африка, може да предизвика по-тежко заболяване и води по-често до смъртни случаи, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че този вариант на вируса е по-слабо разпространен.

Новината идва седмици след първите съобщения за варианти на коронавируса, възникнали по света. Първоначалните новини обявиха Великобритания за най-засегната страна, но по-късно стана ясно, че мутациите са много, разпространяват се практически навсякъде и съществуват от по-отдавна.

Преди седмица в България бяха официално потвърдени 8 случая на мутирал коронавирус от „британския“ вариант, който се отличава с по-висока заразност, но не е доказано да води до по-тежко прекарване на болестта.

В петък Ангел Кунчев посочи пред Нова телевизия, че повече се притеснява от друг вариант на болестта – южноафриканския. По думите му в България ще се проведе изследване, което да провери за наличието на тази мутация.

Той смята, че ваксината на „Модерна“ създава по-малко антитела срещу южноафриканския щам, но е уверен, че препаратите могат да бъдат пригодени към мутиралия вирус.

По-рано тази седмица Пфайзер и Бионтек, както и Модерна, съобщиха, че ваксините им са ефективни срещу „британския“ вариант на коронавируса, но предпазват по-слабо от „южноафриканската“ мутация.

В петък американската биотехнологична компания Новавакс съобщи за ефекта от собствената си ваксина, изпробвана във Великобритания. Тя е показала близо 90% ефикасност за „британския“ вариант на коронавируса, но много по-нисък процент на защита от „южноафриканската“ мутация, която вече се разпространява по света.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Костов уклончив ще подаде ли оставка или не

Той остава треньор на "Левски" "още 4-5 дни"...

22 минути ago

Петков за казуса „Корал“: Това е провокация, не ви ли е срам, честно…

Лидерът на ПП не може да повярва, че вече трети ден това е новина...

26 минути ago

Акула се появи на плажа в Бургас

Черноморските акули обаче са безобидни...

40 минути ago

Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка

Пострадала е и възрастна жена...

2 часа ago
image0 (9K)