Categories: Личности

103-годишна старозагорка: Спасението е в премълчаването и в доброто

103-годишна философия: Всичко да е с доброто, от доброто по-хубаво няма…

„Нямам грехове, не си спомням за друг, освен, че като дете скрих едно боядисано яйце под престилчицата си и го изядох преди Великден“ – разказа 103-годишната Тодора Воева Арбалова. Баба Тони, както всички я наричат, е с ясно и звънко гласче и говори на типичния старозагорски диалект. „Бяйми, видяйми, прайми“ – думите, изречени от нея, звучат някак напевно, меко и те връщат носталгично в миналото на село .

От 13 години, след голямо счупване на крака в ябълката, Тодора е гражданка. Родена на 10 август 1912 в село Ястребово, в семейство с 3 деца, тя е най-малката сестра. Остава сирак на 3 годинки, защото баща ѝ е убит в Първата световна война. На 16 се омъжва в Арнаутито за Петър Арбалов. Ражда 3 деца, които умират много малки и това е един от най-ужасните периоди в живота ѝ. По-късни има дъщеря и син, когото също е погребала преди 10-ина години. Още една тежка загуба белязва дните ѝ – умира при катастрофа и внука ѝ само на 27.

Нейната светла звездичка е снаха ѝ Славка, при която баба Тони е намерила грижа и обич. Славка е на 70 и от 13 години е неотлъчно до свекърва си по 24 часа в денонощието. Двете се разбират добре, въпреки че столетничката е зодия Лъв и както може да се очаква, като котките никога не пада на гърба си, но това е било някога… в миналия век. Сега слуша, защото винаги е нахранена, чиста и живее в идеални условия. Славка разказа, че баба Тони яде всичко и никак не е капризна, не отказва нищо, което ѝ предложиш. Обича месото /особено печено пиле/, до леглото ѝ винаги са заредени бутилка минерална вода и Кола и не признава друг хляб освен белия на „Бакери“. И понеже дядо Петър е бил на времето чобанин, баба Тони е страстен почитател на курбана.

Не е пила никога лекарства за каквото и да било заболяване. Дълголетието, според Славка, се дължи на факта, че възрастната жена на година е изяждала по две тенекии с мед – една наесен, и една напролет.

100-годишнината са отбелязали подобаващо – целият род и голяма торта с фойерверки, от които рожденичката е била много впечатлена. Радостта ѝ е да види близките и най-вече децата.

Заварих баба Тодора доста притеснена. Очаквала е срещата ни с трепет. Единственият ѝ недостатък е, че чува тежко. Когато започна да разказва различни истории, очите ѝ се промениха, оживяха, усмивката се появи в тях. Радват я внуците и 6-те правнука, особено 6-годишната Тифани, с която каза, че танцуват. Тя играе около мен, а аз потропвам с краката, седнала на леглото – разказа с тънко гласче столетничката. А когато я запитах дали е обичала да танцува, сякаш напипах слабото ѝ място. Виждах как спомените ѝ преминават живи като на лента. И в следващите няколко минути тя беше неудържима. „Много играех ръченицата, ти знаеш ли какво е ръченица? – и без да чака да отговоря, продължи. – Бях прочута в нашето и в съседните села. Живеехме накрай селото, като заиграех от дома, не спирах до мегдана. Най-много танцувах на сватбата на сестриния ми син, тогаз ми беше много драго, не спрях цял ден.“

След тази тема духовете окончателно се успокоиха и баба Тони заговори съвсем спокойно, отпусна се и премина философски към благодарностите: „Да си отивам вечи, стига съм мъчила снаата. Много ме гледа, Господ здраве да ѝ дава, хубав човек. Разбираме се, слушаме се, ма аз знам, че в мълчанието е спасението. „Всичко да е с доброто, от доброто по-хубаво няма…“

Кротката и мила Славка ме изпрати с бонбон „Мерси“, махна хартията от един и го подаде на баба Тони…

Красимира Янкова

Share
Published by
Красимира Янкова

Recent Posts

Светлана Каменова е европейски шампион по бокс

Чуканова спечели сребро...

6 минути ago

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

56 минути ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

56 минути ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

един час ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

един час ago
image0 (9K)