19:32 Страховити легенди се носят за Каменната сватба край Кърджали

Само на 4 километра източно от град Кърджали, непосредствено до последните къщи на село Зимзелен се намира атрактивна природна забележителност – Каменната (Вкаменената) сватба. Скалното обраувание е разположено в Източните Родопи, на около 116 километра южно от Стара Загора.

Фигурите достигат височина до 10 метра и заемат площ от 50 декара.

Според учените Каменната сватба е започнала формирането си преди 40 милиона години. Причина за образуването на феномена е подводна вулканична дейност, от която са станали риолитови туфи. След оттеглянето на морето, скалите били изложени на въздействието на дъжда, вятъра и слънцето. Техните стихии оформили днешните фигури. Разнообразието в цветовете и нюансите се дължи на различните минерали, съдържащи се в скалите.

[ad id=“263680″]

Името на феномена идва от факта, че скалните образувания приличат на хора, сред които се открояват две фигури.

kamenna svatba2_resizedkamenna svatba7_resized

Те са наречени младоженци, защото действително много наподобяват на такива.

За Каменната сватба се носят редица страховити легенди. Според най-популярната от тях млад момък се влюбил в девойка от съседното село и залинял от любовна мъка по нея. Баща му научил за тъгата на сина си и откупил хубавицата с тас жълтици. Вдигнали голяма сватба. Взели момата от съседното село и тръгнали за Зимзелен. Отпред, качена на муле, вървяла булката със закрито лице. До нея бил свекърът, а най-отзад – щастливият младоженец. След като минали малката рекичка пред село Зимзелен, духнал вятър и открил лицето на хубавата булка. Щом свекърът го зърнал, занемял от красотата ѝ и нечисти мисли нахлули в главата му. В този миг вятърът се разбеснял и вкаменил булката, свекъра и цялата сватба. Останал само момъкът, вцепенен от мъка и ужас. Той заплакал, навел глава и помолил вятъра и него да вкамени. Молбата мубила изпълнена, а от сълзите му се образувало малко езерце.

Според друго предание, младоженецът имал много възрастна баба, която го отгледала. Тя обаче не била поканена на сватбата. Старицата гледала шествието, скрита между дърветата в отсрещната горичка. Разбрала за лошите намерения на свекъра и помолила Природата-майка да предотврати задаващото се нещастие. Малко след това бабата също се превърнала в камък, който и до днес стои в отсрещната гора, сякаш за да бди над сватбата.

[ad id=“225664″]

Причудливият природен феномен привлича много туристи, художници и дори кинаджии.

kamenna svatba1_resizedkamenna svatba3_resizedkamenna svatba4_resizedkamenna svatba5_resizedkamenna svatba6_resized


image0 (9K)