Личности

На този ден, преди 114 г. е роден създателят на компютъра Джон Атанасов

На днешния ден е роден Джон Винсънт Атанасов. Той е американски гражданин от български произход. Атанасов е математик, физик и електроинженер от български произход, създател на първия цифров електронен компютър.

Роден на 4 октомври 1903 г. близо до град Хамилтън, щата Ню Йорк. Той е първото от десетте деца на български емигрант от ямболското село Бояджик.
[ad id=“225664″]

Висшето си образование получава в щатския университет – Флорида, магистърска степен получава  в щатския университет на Айова и е докторант по философия в университета на Уисконсин.

Джон Атанасов се връща в щатския университет на Айова в град Еймс, където работи до 1945 г., първоначално като преподавател по математика, а по-късно и по физика.

Към края на 30-те години на XX век той е един от учените, които търсят технически начин да се улесни решаването на големи системи алгебрични уравнения. Отхвърля аналоговите машини като твърде бавни и неточни и съсредоточава проучванията си върху използването на цифрови електронни компоненти.
[ad id=“225664″]

През декември 1939 г. заедно със своя сътрудник Клифърд Бери създава прототипа на първата електронноизчислителна машина (ЕИМ), напълно завършена е през 1942 г.

Използвани са четири изцяло нови за времето си принципа на действие: двоичен цифров код, памет, с която може да се чете и записва многократно, логически схеми като елементи на програмите и електронни елементи за носители на данни.

1945 г. той посвещава остатъка от професионалния си живот на множество правителствени и индустриални проекти, като същевременно ръководи две компании, основани от самия него.

През 1941 г. Атанасов показва проекта си на Джон Мокли, който се интересува от него. Четири години по-късно Мокли заедно с Дж. Проспър Екърт-младши патентоват ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) и стават известни като създателите на първата автоматична електронна цифрова изчислителна машина.
[ad id=“225664″]

Джон Атанасов оспорва патента. Води продължителен съдебен процес и е признат за създател на компютъра през 1973 г. „Екърт и Мокли не са изобретили първия автоматичен електронен цифров компютър, а са извлекли основната идея за него от Джон Атанасов”, гласи заключението на съда.

През 1970 г. Джон Атанасов е поканен в България от БАН и му е връчен орден „Кирил и Методий” – първа степен. Това е първата му награда и знак за обществено признание.

Едно от най-голямото си отличие през живота Джон Атанасов получава от ръцете на президента Джордж Буш – Националния медал за наука и технология на САЩ.

Ученият е известен като „баща на компютъра”. Умира на 91-годишна възраст през 1995 г.

Румяна Иванова

Аз мога

Recent Posts

„Албена“ открива летния сезон, чака 3000 туристи

Осем хотела отварят за празниците...

6 минути ago

Марадона може и да е издъхнал заради токсично вещество

Идолът на Неапол дълго време се лекува от зависимости...

7 минути ago

Променят движението в столицата заради 6 май

Тази година военен парад няма да има...

15 минути ago

Добромир Иванов от СК Недьо Ранчев спечели бронзов медал на първенството по джудо

  Състезателят Добромир Иванов от СК Недьо Ранчев Стара Загора се представи силно при участието…

19 минути ago

Щъркелови гнезда са обезопасени в Кърджали и Хасково

Те са общо 102, казаха от РИОСВ...

57 минути ago

Как ще се вдигат пенсиите до 2027 година?

Ръстът намалява, таванът остава 3400 лв....

един час ago
image0 (9K)