Стара Загора

89.3 процента от работодателите са посочили самоконтрола и дисциплината като най-важни умения на служителите

На въпроса кои са най-важните и необходими знания и умения, които трябва да притежава персоналът в една фирма или организация, 89.3 процента от анкетираните са посочили на първо място уменията на служителите и работниците за самоконтрол и дисциплина. Като най-важна компетентност – владеенето на българския език

Днес се проведе заседание на Областната комисия по заетостта, председателствано от зам. областния управител Петя Чакърова. На него бяха представени и съгласувани резултатите от второто за годината проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на бизнеса от работна сила.

Във форума взе участие и Янко Дуков, директор на Дирекция „Регионална служба по заетост“, Хасково. Проучването е проведено в периода 1 август-20 септември 2019 г. Анкетата, съдържаща 11 въпроса, са попълнили 200 работодатели от Старозагорска област, по-голямата част от които развиват бизнеса си в сектор индустрия.
На въпроса кои са най-важните и необходими знания и умения, които трябва да притежава персоналът в една фирма или организация, 89.3 процента от анкетираните са посочили на първо място уменията на служителите и работниците за самоконтрол и дисциплина. Като най-важна компетентност, която трябва да притежава един служител, е посочена възможността за свободно общуване на български език.
Анкетираните са заявили, че през следващите 12 месеца най-много ще търсят специалисти с квалификация по следните професии: шивач, заварчик, оперативен счетоводител и машинен оператор.
През следващите 12 месеца най-търсените специалисти с висше образование ще бъдат машинните инженери.
Над 76 процента от работодателите са заявили, че срещат затруднения при намирането на работна сила.
В по-дългосрочен план – от 3 до 5 години, отново най-търсени се очертава да бъдат средните специалисти в областите машиностроене, металообработване и металургия и висшистите с електротехника, електроника и автоматика, машинно инженерство.
Анкетите показват също, че през следващите 6 месеца нов персонал ще търсят само 22,1 % от отговорилите на въпросите работодатели.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Светлана Каменова е европейски шампион по бокс

Чуканова спечели сребро...

19 минути ago

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

един час ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

един час ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

един час ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

един час ago
image0 (9K)