Категория: Българска гордост

Личности и събития със значим принос за утвърждаването на българщината, предизвикващи у нас чувство за българска гордост.

В Молдова откриха мемориална плоча в чест на Георги Раковски

Мемориална плоча в чест на бележития български революционер и публицист Георги Раковски е открита днес в бесарабския град Тараклия, Република Молдова, научи ЗАРАТА. Събитието е организирано по случай 200-годишнината от….

За полагане на маркировка се преустановява за кратко движението по две кръстовища в Стара Загора

Продължава полагането на нова пътна маркировка по едни от най-натоварените кръстовища в Стара Загора. Днес иновативните термопластични лепенки, който изобразяват пътен знак А-18 “Внимание пешеходна пътека”, както и знак Б-2….

Брошура с традициите и обичаите на България и Северна Македония пишат младежи от двете държави.

Младежи от България и Сверена Македония се срещнаха в Котел и започнаха творческо изследване за традициите и обичаите в двете страни. Проучването им е част от дейностите по проект на….

Невероятно: Българи създадоха „вълшебна” боя

Българи създадоха специална боя, която може да превърне всяка стена в  дъска за писане. „Нашето изобретение представлява, покритие боя, върху която може да се пише с всякакъв маркер за бяла….

„Изобретена традиция“. Как хорото на Йордановден беше обявено за многовековно

„Мъжкото хоро“ на Йордановден все повече се схваща като многовековна традиция, но това няма нищо общо с истината. Ето разликата между мита и историята. Мъже в национални носии са се….

Малко познатата история за Цана Козинарова, българаката от Клисура, извършила чутовен подвиг

Подвигът на българката е използван от писателя Георги Караиванов в романа му “Боримечката”, където героинята е наречена Ана. Поради това днес тя е известна повече с литературното си име, отколкото….

Юбилейна олимпиада по български език в Молдова

Юбилейна 30-та републиканска олимпиада по български език бе проведена в столицата на Молдова през почивните дни. Асоциация „Докосни дъгата” беше един от основните участници в тридневните мероприятия по отбелязване на….

Василена Чернева – една заралийка в Нюрнберг. Момиче с крехко минало и завидни мечти

Тя се казва Василена Чернева. Старозагорка е и където и да се намира по света, не пропуска да отбележи това. Едва 22-годишна, в края на 2018-та Василена основава в Германия първия български дигитален….

12-годишен от родопско село получи 2 400 долара от Гугъл

12-годишен ученик от родопското село Барутин, край Доспат, получи награди от Google – ваучери за иновативност, с които момчето да развива проектите си. Радостин Чолаков от основното училище „Никола Вапцаров“….

Голямото сърце на Пламен изкачи на ръце стъпалата до Шипка! (ВИДЕО)

Невероятният 24-годишен Пламен Любенов от Варна, победител в „България търси талант“ за 2016 г. , постигна нов рекорд в своя живот, съобщи самият той. Той изкачи на ръце стъпалата на….

Малко са хората, които си дават сметка за героите, на които са посветени улици в Стара Загора

Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора: Сигурна съм, че са малко хората, които си дават сметка за героите, на които са посветени улици в нашия град. Много е важно книгата….

Би Би Си за България: Страната, която даде на света киселото мляко

Не просто храна, а част от българския начин на живот. Интересното е, че единствената по рода си бактерия, която съществува само в България, не може да бъде произведена в другите държави,….

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!