Категория: Българска гордост

Личности и събития със значим принос за утвърждаването на българщината, предизвикващи у нас чувство за българска гордост.

Съкровищата на България: Крепостта Царевец

Крепостта Царевец е разположена край самия център на град Велико Търново. Тя е била главната българска крепост по време на Второто българско царство (1185-1393). През Средновековието хълмът, на който е….

Съкровищата на България: Крепост „Баба Вида“

“Баба Вида” е единственият изцяло запазен средновековен замък в България. Играл е едновременно роля като отбранително съоръжение и като владетелски замък. Издига се на брега на р. Дунав в североизточната….

Съкровищата на България: Райското пръскало

От Райските скали в Средна Стара планина се спуска най-високият от всичките 300 водопада в България – Райското пръскало. Той се намира под един от българските природни резервати – Джендема…..

Съкровищата на България: Чудните мостове

Чудните мостове са един от най-интересните природни феномени в България, намиращ се в Централните Родопи по източния склон на рида Чернатица. Разположени са на 1450 м. надморска височина на площ….

Съкровищата на България: Белоградчишки скали

Белоградчишките скали са уникални скални образувания, разположени в западния Предбалкан и обхващат район, дълъг 30 км. и широк 15 км. Този възхитителен природен феномен е изваян от стичащата се дъждовна….

Съкровищата на България: Казанлъшката гробница

На 19 април 1944 г., прокопавайки галерия за противосамолетно скривалище, войници от противовъздушната отбрана се натъкват на Казанлъшката тракийска гробница. Гробницата е построена в края на IV в. преди Христа….

Съкровищата на България: Археологически резерват Плиска

Националният историко-археологически резерват „Плиска“ се намира на 28 километра североизточно от град Шумен и на два километра от съвременния град Плиска. Той е част от Стоте национални туристически обекта. Плиска….

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!