Илиян Илиев: ОБЯВЕНИЯТ РЕФЕРЕНДУМ ЗА БЕДЕЧКА, Е КАТО ПЕДОФИЛ – ДИРЕКТОР НА ДЕТСКА ГРАДИНА

Останах приятно изненадан, когато само 4 дни след анализа ми, публикуван в Информационна Агенция „ЗАРАТА“ (“Бедечка не иска Хараламбене“http://www.zarata.info/archives/98981 )за възможността, разделящия Обществото въпрос за бъдещето на Парк или Район Бедечка да бъде решен по най-демократичния начин, Моят Ученик и последовател Янко Янков обяви, че започва да прави Референдум за Бедечка. Както посочи момчето, ще събира подписи и ако са достатъчни, ще го направи този Референдум та здравето му ще вземе.
Както вече немалко хора са се убедили, въпреки светлия пример, който Янков има пред себе си в мое лице, даващо както винаги гениални идеи за регулиране на обществените процеси, Младежът още е зелен по важните въпроси на обществения пулс. Затова огромното му желание да направи добро, с което да бъде запомнен, отново го води в ситуация, в която се оплита като пате в кълчища, а после се налага аз да обяснявам, да показвам. Просто още не е свикнало да чете докрай, хлапето. А както е казал Народът, то не може с години само „онождай-учи, онождай-учи“…
Предложението за референдум и провеждането му, не са краткотрайни и необмислени, като полов акт на задната седалка на някое Камаро. Дето се вика, то е процес, който е като романтичното ухажване. Дрехите и задръжките падат бавно, плавно, трябва да има нарастващо желание, заредено с енергия. Това няма нищо общо с 3 минутно клатене срещу някой лев.
Като бивш член на ПП „Новото Време“ през далечната 2007 години и от когато датира първият опит на бледия по-онова време юноша да влезе в местната политиката с листата на Нововремци, Янко Янков явно е пропуснал да прочете един Закон, който бившите му съпартийци защитиха и се бориха докрай за него. Закон за Допитване до Народа, по-известен като Закон за Референдумите. И понеже за 9 години и няколко Партии, през които прелетя Моя Ученик, не са му оставили време да го прочете, ще се наложи да обясня бавно и подробно как, дали и защо изказаната в четвъртък теза е политически и юридически несъстоятелна. Бавно, защото предполагам повечето млади Политици четат бавно… и подробно, защото книжките за оцветяване не дават онзи опит, да разбираш идеи и да ги вокализираш /една интересна дума, станала модерна напоследък сред Младежта/.
Чл.22, ал 1 от Законът за Допитване до Народа гласи:
Чл. 22. (1) Право на инициатива за произвеждане на местен референдум в общината имат:

1. не по-малко от една четвърт от гласоподавателите;
2. не по-малко от една четвърт от общинските съветници;
3. кметът на общината;
4. областният управител
Следователно, Янко Янков не може да свиква Референдум. Янко Янков може единствено да се нагърби със задачата да участва в инициатива за предложение до ОС, за решаване на важен въпрос от местно значение, какъвто се явява явно казусът Бедечка.
И какво следва, съгласно Законът:
Най-малко 100 /сто/ гласоподаватели трябва да се съберат, да проведат събрание, на което да изберат инициативен Комитет от 3 или 5 члена, който след това да се регистрира при Кмета на Община Стара Загора. След като по Закон Кметът провери законността и всичко е съгласно Закона, той регистрира въпросния Инициативен Комитет и го снабдява с ПОДПЕЧАТАНИ С ПЕЧАТА НА ОБЩИНАТА листа – образци за подписка. Тази материя е обяснена в чл. 50 и 51, ал. 1, 2, 3 в Законът за Допитване до Народа.
Какво съдържа подписката е подробно обяснено в чл.52.
Ако така законосъобразно подготвената Подписка събере необходимия брой гласове, В РАМКИТЕ НА ЕДИН МЕСЕЦ ОТ ДЕНЯ В КОЙТО Е РЕГИСТРИРАН ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ, тя се внася при Председателя на ОС, и той в едномесечен срок, запознава Общинските съветници с резултатите от нея, и свиква заседание на ОС за обсъждане на резултатите от Подписката. И едва тогава, идва моментът, в който да се мисли за местен Референдум./чл. 53, 54, 55/
Както сами разбирате, желанието на моя последовател Янко Янков, да започне събиране на подписи още от Понеделник е резултат само на младостта и неопитността му по въпроси, извън сферата на иначе нормалните за всеки младеж интереси. Пътят е дълъг, ще е необходим поне месец за преминаване на всички описани по-горе стъпки. А Меракът, който така тласка Моя Ученик ту в средата на протестиращите , ту в другата крайност – защита докрай на собствениците е само първа стъпка към Референдума.
Иначе ще се окаже, че сума-ти народ са си дали трите имена на гражданина, серията и номера на паспорта, мястото и датата на издаването му, единния граждански номер, адреса на гражданина и саморъчния подпис, все неща, които може след това да станат причина да се ходи на Съд. Или изненадващо тези подписали се граждани, да се окажат учредители на Партията я на Слави Трифонов, я на Марешки.
Да не говорим, че няма да може с основание след това да се затворят устите на Защитниците и пред медии, и пред Съд, че умишлено е опорочена идеята за Референдум. А и като знаят как, едва ли не с камъни, изгониха Янков от протеста, където търсеше плакат да размаха и да покаже солидарност за спасяването на Бедечка, а после изряза интервюто на Първан Симеонов, доверието му като лидер на Референдум по въпроса с Бедечка е като ДА НАЗНАЧИШ ПЕДОФИЛ ЗА ДИРЕКТОР В ДЕТСКА ГРАДИНА.
Затова да караме по яваш-яваш с подписите и Референдумите и да се придържаме към Закона.
Така ще се знае дали можем да говорим за ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО. Или все ще си останем селяни…

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Share
Published by
Живка Кехайова

Recent Posts

Jazzфестът и неговите звезди за 2024 г.

Pd Jazzфестът и неговите звезди за 2024 г., съобщиха за ЗАРАТА „Даниела Белчева притежава рядкото…

4 минути ago

XII Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране се мести в Културен център „Стара Загора“

XII Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране се мести в Културен център „Стара…

4 минути ago

Кметът на Стара Загора: Притегателен център на парк „Артилерийски“ ще е нов православен храм

Кметът на Стара Загора: Притегателен център на парк „Артилерийски“ ще е нов православен храм Заедно…

4 минути ago

Нумерологична прогноза за 6 – 12 май

Постигаме напредък...

5 минути ago

Бащата на блъснатото момиче: Изпратих дете кукла и я намерих като смачкано коте

Започна кампания по кръводаряване за 15-годишната пострадала в Сопот...

21 минути ago
image0 (9K)