Categories: Анализи

Президентът на Бразилия Дилма Русеф може да падне от власт, последната битка предстои

Президентът на Бразилия Дилма Русеф, която е от български произход, може да загуби поста си. Долната камара на парламента на южноамериканската страна гласува за импийчмънт на държавния глава – процедура за свалянето й от власт.

„Този вот е поражение за бразилската демокрация и беше „оркестриран“ от опонентите на Русеф, които никога не приеха преизбирането й през 2014 година“, обявиха от президентството на Бразилия.

Сега предложението за отстраняване на Русеф ще бъде разгледано от Сената на Бразилия. Ако той го одобри с обикновено мнозинство, президентът ще бъде временно отстранена, докато текат делата срещу нея. Ще я замести вицепрезидентът Мишел Темер.

През последните месеци Бразилия е разтърсена от политическа криза и икономическа рецесия, невиждана от 30-те години на миналия век. Това сериозно раздели бразилската общественост и доведе до остро съперничество между Дилма Русеф и вицепрезидента Мишел Темер, който е лидер на бившия коалиционен партньор – Партията на бразилското демократично движение (PMDB). Тя напусна правителството по-рано тази седмица.

Според социологическите проучвания над 60% от населението на Бразилия, което е малко повече от 200 милиона души, подкрепя импийчмънта на Дилма Русеф. Репутацията на нейната Работническа партия пострада сериозно от последните скандали, свързани с корупция при управлението на държавната енергийна компания „Петробрас“. Това доведе до съдебни дела и оставки сред съратниците на Русеф.

Милиони други бразилци обаче са благодарни на Работническата партия, която чрез своите щедри социални програми ги спасява от мизерията, коментират политически анализатори.

Пламен Пенчев

Recent Posts

Возим се на влак по нови цени от утре

Скокът на някои от билетите е 20%...

4 минути ago

Почина депутатът от ПП-ДБ Петя Ставрева

Тя бе председател на ПП "Обединени земеделци"...

5 минути ago

Великденското завръщане: Тежък трафик по магистралите с леки инциденти

Няколко леки катастрофи има на АМ "Тракия"...

47 минути ago

Кой ще победи на 100 м – Мбапе или Юсейн Болт?

Спринтьорът хвърли ръкавицата към футболиста на ПСЖ...

2 часа ago

Кой доносник, кой борец… Петков семейно на плажа Корал

Направи и няколко намека по последния скандал...

2 часа ago

БСП регистрира листите в София, Нинова водач в 25 МИР

Иван Ченчев води листата в София област...

2 часа ago
image0 (9K)