Легенда за символа на Казанлък – Лъвовата чешма

[ad id=“225664″]

Съществува легенда, според която, ако искаш да останеш завинаги в Казанлък, трябва да пиеш вода от Лъвовата чешма, която се намира в центъра на града.

image0 (9K)

Тя е един от символите на Града на розите. Идеята за поставянето й е още от 1893 година, когато казанлъчанинът Иван Патев, докарал с водопроводи в Казанлък вода от връх Бузлуджа в Стара планина.

[ad id=“263680″]

Родолюбивия казанлъчанин решил да направи подарък на българския княз Фердинанд I и съпругата му италианската принцеса Мария Луиза. Изпратил писмо до Двореца в София с което уведомил Фердинанд за решението си. Самото изграждане на чешмата е през 1902 година когато Князът посещава Казанлък. Трогнат от жеста той отпуска средства от двореца и изпраща в Града на розите италианския архитект Арнолдо Дзоки, за да проектира чешмата.Дзоки е автор на статуята на Колумб в Буенос Айрес, на Гарибалди в Болоня и на Свети Франциск Асизки в Кайро.

[ad id=“236999″]

Тържественото освещаване е през 1903 година и от тогава носи името Княжеската или Царската чешма. Хората я наричат още Лъвова, защото трите бронзови чучура са с форма на лъвски глави. На ъглите са изваяни колони с капители, върху които и до ден днешен стоят инициалите на княза. Оказа се, че казанлъчани знаят легендата за чешмата. Цялата постройка от витошки полиран гранит е увенчана с корона, а на западната стена е издълбан надпис, който да напомня, че чешмата е строена по времето и в чест на княз Фердинанд I. Жителите и гостите на Казанлък вече повече от 100 години се наслаждават на изящната чешма, на прохладната планинска вода и предават от поколение на поколение легендата за нея – всички трябва да пият поне веднъж вода от Лъвовата чешма. А онези, които не вярват, нека все пак опитат.

(Visited 42 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!