Най-издирваният наркотрафикант в света се връща в затвора

Наркобаронът Хоакин Гузман – Ел Чапо беше върнат в затвора, от който избяга преди 6 месеца. Той беше заловен при зрелищна акция на специалните части на полицията и службите за сигурност в Мексико. Най-търсеният наркотрафикант в света беше показно качен на военен хеликоптер на летището в Мексико Сити, съобщи CNN.

Той беше заловен в крайбрежния град Лос Мочис в северозападния мексикански щат Синалоа. Морски пехотинци от Мексико щурмували скривалището на Ел Чапо и застреляли петима от неговите хора, които открили огън.

57-годишният наркотрафикант избяга от един от най-охраняваните затвори в Мексико преди шест месеца. Той успя да се измъкни през 1,5-километров тунел, който започвал от банята на килията му.

Именно чрез тунели под границата между Мексико и САЩ картелът на Ел Чапо пренасяше значително количество наркотици. Той е отговорен за внасянето на тонове марихуана, хероин, кокаин, метамфетамин и други забранени вещества в САЩ на стойност милиарди долари. Водачът на картела „Синалоа“ в определен момент беше част от списъка на „Форбс“ с най-богатите хора на планетата. Имуществото му се оценяваше на над 1 милиард щатски долара.

За него има написани фолклорни песни и снимани множество нискобюджетни екшън филми. Други помнят отрядите на картела му, извършили стотици убийства в северната част на страната. Хоакин Гузман може да бъде екстрадиран и съден в Съединените Щати, но до момента не е ясно кога и дали това може да се случи.

Пламен Пенчев

Share
Published by
Пламен Пенчев

Recent Posts

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

8 минути ago

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

35 минути ago

Хамас показа двама заложници

Пуснаха видеозапис...

43 минути ago

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Мандатът е за 6 месеца...

44 минути ago

България и Турция продължаватдебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

47 минути ago

Костов намекна за оставка, ще решават с ръководството

Ако има нужда от треньорска смяна, ще е направим, заяви той...

2 часа ago
image0 (9K)