ПГМТТ „Никола Й. Вапцаров“ 55 години подготвя кадри в машиностроителните професии и транспорта в крак с новото време

Стоян Колев: Нашите ученици са „мъжки момчета“. Няма ученик на „Механото“, който да не е държал пилата, за да направи чук.

Професионална гимназия по механотехника и транспорт „Никола Йонков Вапцаров“ е едно от най-големите професионални училища в град Стара Загора. Със своята 55 годишна дейност, преживяла две структурни промени, днес тя продължава да бъде верен летописец на своята история и да подготвя кадри в областта на машиностроителните професии и транспорта.

Директор на гимназията е инж. Лидия Иванова, завършила Техническия университет в Габрово със специалност технология на машиностроенето. Придобива втори клас квалификация по специалността си в ДИУУ“ Св. Кл. Охридски“ София и педагогическа правоспособност. Работи в МЗ “Червено знаме“ като технолог и в СПТУ по строителство и дървообработване като преподавател по технически дисциплини. От 1993 година е директор на Професионалната гимназия по механотехника и транспорт „Никола Йонков Вапцаров“.

– Госпожо Иванова, какви са специалностите и как се кандидатства в ПГМТТ „Никола Й. Вапцаров“?

В ПГМТТ „Никола Йонко Вапцаров“ в Стара Загора учат 310 ученици в две форми на обучение – дневна и задочна. При нас постъпват ученици след завършен 7 и 8 клас. След 7 клас изпитите са по български език и математика, вземат се оценките от Националното външно оценяване. След 8 клас приемът е по документи и класирането се извършва по балообразуващи предмети от свидетелството за завършен 8 клас. Кандидатства се по две направления:

Направление Транспорт:

– специалност – „Автотранспортна техника“

Завършващите „Автотранспортна техника“ получават Диплома за средно образование, Свидетелство за професионална квалификация III степен, Свидетелство за управление на МПС, категория „В“.

Направление Машиностроене:

– специалност – „Машини и системи с цифрово програмно управление“- ЦПУ

– специалност – „Технология на машиностроенето“

– специалност – „Машини и съоръжения по заваряване“

Завършващите тези специалности получават Диплома за средно образование, Свидетелство за правоспособност по заваряване II степен и III степен

[ad id=“100892″]

– Защо учениците избират да продължат образованието си в ПГМТТ „Никола Й. Вапцаров“

При нас идват младежи, които желаят да имат професия след завършване на средната степен. Професионалното образование става все по-голямо предизвикателство и ни задължава все повече като професионално училище, което трябва да оцелява във време, подвластно на много фактори от демографски, социален и икономически характер и в условия на конкуренция с другите училища. Считам, че проблемът с кадрите е болезнен и една от мерките, които вече предприемаме съвместно с бизнеса в града ни, е да се привлече интересът на младите хора да учат професии. Същите са необходими за съживяването на индустрията, което вече започва.

Фирмите в нашия регион имат остра нужда от кадри за производството и за развиване на икономиката като цяло. Училище като нашето е ценно сега, особено с въвеждането на дуалното обучение, след приемане промените в Закона за професионалното образование и обучение. Техническата подготовка на нашите ученици е изключително полезна, ако решат да продължат обучението си и в университет. Там по-леко надграждат знанията и компетентностите си върху „основата“, която са получили в „Механото“. В повечето случаи родителите са тези, които ориентират кариерно децата си в 7 клас, но нашите специалности не са привлекателни за тях. В по-късен етап от своя живот  младежите усещат нуждата от техническа подготовка. Само в професионално училище може да се придобие професионална квалификация и да се издаде свидетелство за такава.

А за по-възрастните, придобили знания и компетентности по неформален начин и не завършили професионално училище, а друг вид гимназия, предлагаме да се възползват от системата за валидиране на знания, която услуга извършва училището. Натрупването на знания, умения и компетентности по такъв начин води до придобиване на нови допълнителни квалификации, които се нуждаят от сертифициране. Това е начин за идентифициране и признаване на практически опит, който вече е придобит при упражняването на дадена професия. Това се доказва пред работодателя със сертификат, който може да бъде защита за работното място.

– Вашите ученици участват в много състезания. Какви награди печелят?

Традиционно е участието на нашите ученици в Националната олимпиада по техническо чертане всяка година. Печелим много награди, защото нашите преподаватели успяват да подготвят учениците да изчертават 2D и 3D модели с приложни програмни продукти. Учениците работят с AutoCAD (CAD-софтуерно приложение за двуизмерно и триизмерно проектиране и чертане). Такава е насочеността на обучението по специалността „Машини и системи с цифрово програмно управление“. Точно там е силата на нашите ученици. През 2011 година нашият ученик, Иван Анастасов спечели първо място на Националната олимпиада по техническо чертане с Auto CAD, като му е присъдено звание лауреат на олимпиадата с оценка /6/ и получи удостоверение от Министъра на образованието. Младежът вече завършва висшето си образование.

През 2015 година дванадесетокласниците Борислав Георгиев и Гроздан Тотев представиха достойно училището в Националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“, което се проведе в Горна Оряховица. Сега отново се подготвя нашия отбор за предстоящото състезание в Горна Оряховица за 2016 година, където очакваме добро представяне.

Предстои да участваме и в Регионалния кръг на състезанието „Най-добър автомонтьор и водач на МПС“, който ще се проведе тази година в Бургас на 25 и 26 март. Състезателите от нашия отбор ще покажат умения по диагностика и контрол на механизми и системи на автомобила; изпитвания и регулировки на основни агрегати, както и умения по управление на автомобил.

Спечелилите награди от тези състезания, получават и правото да се запишат без приемен изпит в избран от тях технически университет в стараната.

Ръководният екип на гимназията се старае да намери точната формула, с която да предложи дуалното обучение за новия прием за учебната 2016/2017 г., подготвящо нашите ученици за реалната конкуренция на пазара на труда. С проекта „Ученически практики” през изминалите години поставихме началото на този вид обучение – изнесена практика във фирмите.

За времето, изпълнено с всеотдайния труд на много учители, служители и училищни ръководства, говорят снимките, материалите и наградите през годините, запазени в музея на училището, който направихме по повод 50 годишния юбилей.

В разговора включваме инж. Стоян Колев, помощник-директор по производствената дейност.

-Г-н Колев, какви практически умения придобиват вашите възпитаници?

Нашите ученици са „мъжки момчета“, но родителите се стряскат като чуят „заварчик“. В 9 и 10 клас всички преминават през общопрофесионална практика. Идват в тези часове с работно облекло. Няма ученик на „Механото“, който да не е държал пилата, за да направи чук. С това се започва! Учениците ни са темпераментни, работливи и амбициозни. Избират нашите специалности, защото това ги влече, това им харесва. В часовете по практика влизат не защото такава е програмата, правят го с удоволствие, с желание! – споделя с усмивка и много ентусиазъм инж. Стоян Колев, зам.-директор и учител по практика.

През 2014 година, когато започна проект „Успех“, учениците пожелаха да си направят картинг. Едно от момчетата Станимир донесе снимка в работилницата и каза: „Господин Колев, да сглобим карт като този!“. Започнахме от чертежите, сглобихме го и го пуснахме в движение. Представихме го за 24 май – Празникът на славянската писменост, след разрешение от ДАИ и от кмета.

На следващата година, по същия проект, учениците направиха бъги. Използвахме материали, с които разполагаме в училището. Двигателят на бъгито е от трабант. Вложените средства за направата му бяха минимални. Купихме само гумите. В проекта участваха 15 ученици от специалност „Автотранспортна техника“ от 9 до 12 класове. Напълно безплатно, всички ученици от тази специалност, получават шофьорска книжка след успешно положени изпити. Имаме отлични преподаватели и инструктори в лицето на Коста Стамов и Иван Колев. Нашите ученици имат възможност да практикуват наученото в различни автосервизи и фирми в Стара Загора.

ПГМТТ „Никола Йонков Вапцаров“ дава добър старт на учениците в тяхното професионално и кариерно развитие! Пожелаваме им да бъдат здрави и с лекота да постигат целите си!

Arhiv

Share
Published by
Arhiv

Recent Posts

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

14 минути ago

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

41 минути ago

Хамас показа двама заложници

Пуснаха видеозапис...

49 минути ago

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Мандатът е за 6 месеца...

51 минути ago

България и Турция продължаватдебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

54 минути ago

Костов намекна за оставка, ще решават с ръководството

Ако има нужда от треньорска смяна, ще е направим, заяви той...

2 часа ago
image0 (9K)