Полезни съвети за поддръжката на автомобила

И зиме, и лете автомобилът иска грижи. Има няколко действително полезни съвета за поддръжка, но съществуват и доста митове.

Сред тънкостите е препоръката да не се зарежда колата с гориво, ако в момента цистерната доставя гориво на бензиностанцията. То се впръсква със силно налягане в резервоарите, които не са особено пълни. На дъното са утайките и прочие нечистотии, които само чакат да бъдат разбъркани. Те изплуват и като нищо могат да се окажат и във Вашата кола. И после да се чудите какво да правите, защото ще пострада както двигателя, така и горивната система.

Засядането в кал, сняг и лед (особено възможно в следващите месеци на годината) не трябва да е съчетано с форсиране на мотора. Първо – ще се „окопаете” допълнително, а не на последно място е опасността от претоварване да повредите нещо по автомобила или да износите по-бързо елементите.

Връзката с ключове трябва да е максимално лека. Ако някой „топуз” провисна на стартера, скоро може той да се нуждае от ремонт. Ясно защо – прекомерната маса предизвиква сериозни тласъци в този детайл особено по време на пътуване и попадане в някоя дупка от републиканската пътна мрежа.

Улътненията по прозорците и вратите е хубаво да са добре поддържани. Има специални препарати за тях, чистете ги редовно. Освен на визията на колата те влияят и на нейната поддръжка, защото не допускат в купето влага, прах, боклуци.

Двигателният отсек също трябва да се държи чист. „Сърцето” на Вашето возило така ще бъде предпазено от износване, някои от по-крехките елементи ще са добре защитени ако по тях няма кал, прах, отлагания. След основно почистване забърсвайте с влажен парцал около 2 пъти месечно.

Това са полезните съвети. Някои митове само ще Ви усложнят деня, но в никакъв случай не са полезни за автомобила.

Има обаче и много безсмислени трикове и идеи за поддържката на автомобила.

Ваксата за обувки не предпазва предната броня от драскотини – било то от камъчета или други твърди тела. Единственото, което постигате обаче е да омажете с мазни петна колата си.

Срязана глава с лук не обезмирисва купето за 1 нощ от неприятни аромати. Напротив, към странните миризми в колата ще добавите и такава на кромид лук….

Летите джанти не се почистват с веро или друг миещ препарат. Защото в тези детергенти има и киселини, които могат да нарушат визията на тази част от возилото.

Блясъкът на матираните пластмасови брони не се възстановява след нагряване със сешоар и забърсване. Единственото, което ще постигнете така е загрята за известно време матирана броня.

Замърсените чистачки за стъкла ако се бършат с кърпа, напоена с оцет могат да се почистят от мазнини. Останалите нечистотии не се махат така, има специални препарати за това.


image0 (9K)