Великденче – великденски кактус

Великденчето е красиво цъфтящо растение от семейството на кактусите. Наричат го също великденски кактус, но често го бъркат с други негови „роднини“. Вижте как да разпознаете истинското великденче и как да се грижите за него.

[ad id=“225664″]

Великденчето е цъфтящо кактусово растение, което произлиза от земите на Бразилия. Получило е името си, тъй като цъфти през април и май, когато обикновено се пада и празникът. Познато е още като великденски кактус или пролетен кактус. Има малки и къси листа в контраст с по-едри цветове. Великденчето цъфти в бяло, розово и червено. Обикновено се използва като каскадно растение във висящи кошници, но първо трябва да порасне достатъчно.

[ad id=“263680″]

Често бъркат Великденчето с  билката великденче (мъжка вярност), с която делят общо име, а с Коледничето пък си приличат визуално. Коледничето или Коледарчето носи латинското име Schlumbergera, наричат го коледен кактус и цъфти по време на зимните празници. Великденчето носи името Rhipsalidopsis, цъфти през пролетта и има по-различни цветчета. Причината да бъркат двете растения се крие в близкото им родство по „семейна линия“, както и в това, че на пазара все по-често се предлагат хибридни сортове между двете растения.
Великденчето не е капризно растение, но не е и от най-лесните за отглеждане. Ето и неговите условия:

[ad id=“237001″]

Поливайте цветето умерено, тъй като има склонност да задържа вода и корените му да загниват. От време на време пулверизирайте въздуха наоколо – великденчето обича влажния климат. То предпочита полусенчесто място, тъй като е свикнало да получава светлина от процепите между клоните на дърветата в бразилската джунгла. През лятото може да е на по-топло и светло място, а през зимата го дръжте на хладно, като температурата не трябва да пада под 10 градуса. Никога не го излагайте на пряко слънце, защото може да загине.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Share
Published by
Живка Кехайова

Recent Posts

Доминик Тийм слага край на кариерата си в края на сезона

Бившият шампион на US Open страда от постоянни контузии...

26 минути ago

НАП и Митници ще проверяват наличностите в „Лукойл“

Има голяма разлика в приходите от ДДС и мита от рафинерията...

един час ago

Кабинетът назначи четирима областни управители

Промяната е за областите Благоевград, Видин, Добрич и Плевен...

един час ago

Дъжд в четвъртък, градусите тръгват надолу

По-студено ще е в Северна България, на юг температурите ще са 16° и 21°...

2 часа ago
image0 (9K)