Любопитно

В нощта срещу Еньовден стават чудеса

Тази нощ – в нощта срещу Еньовден, звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила, казва поверието.

[ad id=“225664″]

В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва. А, за да сте здрави през цялата година, не пропускайте утре, на Еньовден, рано сутринта, преди изгрев слънце, да се измиете в течаща вода или да се отъркаляте в росата.

Според народните поверия, преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Смята се също, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев.

[ad id=“263680″]

Набраните билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за ,,болестта без име”. От тях се правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. През еньовския венец се провират всички за здраве. Венците и китките се сушат и с тях семейството се лекува през цялата година.

Вярвало се е, че в нощта преди Еньовден, там където има заровено имане, излиза син пламък от земята. В някои райони на страната се изпълнява обичая „Еньова буля“, в който участват момите.

Казват още, че на Еньовден всички небесни светила „полудяват“. В полунощ срещу празника небето се отваря – стават чудеса, но и черни магии. Сънищата са пророчески.

Това са част от поверията, свързани с Еньовден – денят на лятното слънцестоене, един от най-важните летни празници в народния календар на българина. С него са свързани много вярвания за слънцето, водата и лечебните растения, смята се за патронен празник на билкарите.

[ad id=“236999″]

източник: Дарик

Arhiv

Share
Published by
Arhiv

Recent Posts

Светлана Каменова е европейски шампион по бокс

Чуканова спечели сребро...

13 минути ago

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

един час ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

един час ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

един час ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

един час ago
image0 (9K)