Домашна агнешка капама

Необходими продукти за 5 порции: 750 гр агнешко месо, 500 гр спанак, 3 връзки пресен кромид лук, 3 картофа, 1 кафена чаша растително масло, 30 гр краве масло, 3 кафени чаши гореща вода, 1 супена лъжица доматено пюре, сол, връзка магданоз, ½ връзка джоджен

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Месото се нарязва на 10 парчета.

Стъпка 2: Спанакът, лукът, джодженът и магданозът се почистват и се нарязват на дребно. Картофите се нарязват на кубчета.

Стъпка 3: В тенджера се поставя половината месо и се покрива с пласт от половината зеленчуци, слагат се останалото месо и зеленчуци.

Стъпка 4: Отгоре се прибавят растителното и краве масло, размитото в гореща вода доматено пюре и сол на вкус. Съдът се затваря плътно с капак.

Стъпка 5: Първоначално ястието се вари на силен огън в продължение на 10 минути, след което 1-2 часа на тих. Поднася се топло с кисело мляко.

Знаете ли, че…

В кулинарно отношение месеците април и май са сезонът на агнешкото. Само по себе си това месо е много ароматно и няма особена нужда от силно подправяне. Най-добре се допълва от аромата на следните подправки: джоджен, риган, майоран, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър и разбира се чесън, но не е нужно всички да се прилагат наведнъж.


image0 (9K)