Стара Загора

Златоустови литургии на НВ митрополит Киприан днес и на 23-ти май

На 21 май, когато Православната църква почита паметта на Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави св. Божествена Златоустова литургия.

Тя бе в храма на Девическия манастир „Св. Атанасий“, край с. Златна Ливада, Чирпанска духовна околия. (Повече за историята на манастира в текста по-долу.)

„Изказвам огромна благодарност на архимандрит Борис за цялостната подготовка, за да можем днес да служим в тази древна света обител. Благодаря също на Хора при Катедралния храм „Св. Николай“ за участието в службата, както и на всички, които бяха съпричастни с духовната радост. Нека Светите велики равноапостолни царе Константин и Елена, чиито жития преди малко припомни отец Живко Желев, да ни закрилят, да ни дават сили и да ни помагат в изпълнението на нашата православна вяра.“, каза в обръщението си към миряните владиката. В края на службата той отново прочете молитвата за изцерение от коронавируса.
„Светата обител е основана от самия Александрийски патриарх Атанасий през 344г. По това време той посещава днешните български земи във връзка с провеждането на църковен събор в Сердика. По пътя си обратно към Египет Атанасий отсяда в римска крепост в областта Берое (дн. Стара Загора) и според житието му основава там манастир. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата ревностна защита на чистотата на православната вяра в контекста на борбата срещу разпространената по онова време арианска ерес. По това време живеещите в Мизия и Тракия готи и други племена са подложени на силен натиск от арианите.

В своята 1700-годишна история Чирпанската обител е била многократно разрушавана и съграждана наново. Има безспорни археологически доказателства за съществуването на манастира през Късната античност и Средновоковието, а според преданието Васил Левски и други революционери са се крили в него по време на освободителните борби.“, показва историческа справка в най-големия онлайн портал на манастирите в България – http://www.bulgariamonasteries.com/chirpanski_manastir.html

На 23 май – Св. Михаил Синадски. Св. Мария Клеопова ­ мироносица (Отдание на Неделя на Самарянката), митрополит Киприан ще възглави св. Божествена Златоустова литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Николаево, Казанлъшка духовна околия. Посрещането на архиерея е в 9:15 часа, а началото на св. литургия в 9:30 часа.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Часовникът на най-богатия пътник на “ Титаник“ е продаден за 900 000 паунда

Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда...

23 минути ago

Koe e фитнес предизвикателствотото, което подлуди света?

Какво представлява и дали е подходящо за следване...

30 минути ago

Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи...

един час ago

„Една по-добра журналистика“. Как се става репортер от класната стая

Как се става журналист, докато все още си в класната стая? Има една медия, която работи…

3 часа ago

Православната църква отбелязва Цветница, хиляди празнуват имен ден

Празникът винаги е седмица преди Великден...

3 часа ago
image0 (9K)