Стара Загора

Община Стара Загора поздрави лекари и акушерки за Бабинден

По стара  българска традиция на 21 януари отбелязваме Бабинден. Това е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Тази година поради пандемичната обстановка, ритуалът по „измиване на ръцете“ в трите специализирани отделения в местните болници беше извършен в тесен кръг.
„Приемете сърдечни поздрави по повод празника на родилната помощ – Бабинден! Не случаен е фактът, че на 21 януари народът ни тачи този ден от древни времена и почита до днес грижите и радостта към новородените, към нашите наследници, посрещани в ръцете на по-възрастните и по-опитните от нас.

На всички лекари, акушери и баби поднасям поздравления за празника и използвам възможността да изразя благодарност и възхищение за неуморния Ви труд, на който сте орисани за радост на най-малките старозагорчета и техните родители!

На всички Вас желая здраве, свежи сили и по-спокойни бъдни дни, за да ни носите с гордост неповторимите мигове на щастие, в които приветстваме новия живот!“, се казва в поздравителния адрес на кмета Живко Тодоров, изпратен до АГ отделенията в общината.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Часовникът на най-богатия пътник на “ Титаник“ е продаден за 900 000 паунда

Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда...

8 минути ago

Koe e фитнес предизвикателствотото, което подлуди света?

Какво представлява и дали е подходящо за следване...

15 минути ago

Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи...

55 минути ago

„Една по-добра журналистика“. Как се става репортер от класната стая

Как се става журналист, докато все още си в класната стая? Има една медия, която работи…

3 часа ago

Православната църква отбелязва Цветница, хиляди празнуват имен ден

Празникът винаги е седмица преди Великден...

3 часа ago
image0 (9K)