Официално е. Русия обяви САЩ и Чехия за неприятелски държави

Руското правителство официално включи САЩ и Чехия в списък на „неприятелските“ страни. До този момент такива твърдения бяха изричани само от медии, близки до Кремъл. В медийните съобщения беше споменавана и България, но тя и в петък продължава да не е обявена за такава официално.

Името на документа е „Списък“, а самото решение за това кои страни да фигурират в списъка е взето от руското правителство в четвъртък, 13 май. То беше публикувано в петък следобед.

В списъка има само две държави – Съединените щати и Чехия.

Изразът „неприятелска държава“ беше използван за първи път в руското законодателство през април. Тогава президентът Путин подписа указ, с който позволи да се забранява на „неприятелски страни“ да наемат на работа определен процент руски граждани и граждани на трети страни.

Указът засяга само сключването на договори с дипломатическите представителства.

В петък дойде единствено уточнението за кои дипломатически мисии в Русия става дума.

Според документа САЩ вече не могат да наемат нито един човек в посолството си и в консулствата, а Чехия може да наеме до 19 души.

Дипломатическите мисии по света често сключват договори с местни граждани, които да работят като технически сътрудници, преводачи, съветници, секретари или лекари. Указът на Путин, заедно със Списъка, приет от Министерския съвет, засягат именно договорите с тези хора. Москва смята, че съответните чужди дипломати превръщат съответните руски граждани и гражданите на трети страни в шпиони.

Новината идва на фона на обгегнати отношения на Русия с Чехия. Това стана след като чешкото правителство обвини руското военно разузнаване, известно като ГРУ, в извършването на взривове във военни складове на чешка територия през 2014 г.

Чехия обяви за нежелани 18 руски дипломати, които посочи като свързани с хората, имащи отношение към взривовете. Москва, на свой ред, изгони 20 дипломати. По-нататък броят на взаимно изгонените се разрасна, като в него влязоха и други страни, които прогониха руски дипломати в знак на съпричастност с Чехия.

Кризата в руско-чешките отношения се определя като най-тежката от 53 години насам. През 1968 г. Москва и нейните съюзници от комунистическия лагер нахлуват в комунистическа Чехия, която тъкмо е направила опит да скъса с тоталитарното управление.

Отношенията между днешна Русия и САЩ последователно се влошават в последните месеци. Русия е държана отговорна за намеса в американските избори и в извършването на хакерски атаки срещу държавни институции на САЩ. Двете държави отзоваха посланиците си за консултации и взаимно изгониха дипломати.

През април руските власти забраниха на посолството на САЩ в Москва да държи на работа руски граждани и граждани на трети страни. От посолството посочиха, че това означава съкращаване на 75% от персонала в консулските служби на САЩ в Русия. По тази причина в началото на май беше прекратено издаването на американски туристически и бизнес визи.

На 14 май, когато беше публикуван списъкът с „неприятелските държави“, Русия осведоми посолството на САЩ, че отлага въвеждането на забраната за наемане на руски граждани. Срокът на отлагането не е посочен, а посолството на САЩ досега не е съобщавало, че възобновява издаването на визи.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Arhiv

Recent Posts

Часовникът на най-богатия пътник на “ Титаник“ е продаден за 900 000 паунда

Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда...

6 минути ago

Koe e фитнес предизвикателствотото, което подлуди света?

Какво представлява и дали е подходящо за следване...

13 минути ago

Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи...

53 минути ago

„Една по-добра журналистика“. Как се става репортер от класната стая

Как се става журналист, докато все още си в класната стая? Има една медия, която работи…

3 часа ago

Православната църква отбелязва Цветница, хиляди празнуват имен ден

Празникът винаги е седмица преди Великден...

3 часа ago
image0 (9K)