Анализи

През погледа на главния редактор: В деня на гаданията

Живка Кехайова

Днес е денят на Света Варвара. Старата българска традиция го тачи като ден на гаданията

Вярно, че е ставало въпрос коя мома за кой момък ще се ожени, но гадателските ми способности в тази сфера клонят към нула – така и не успях искрено да се заинтересовам от клюките, да не говорим, че в наше време дори самите моми и ергени често не са наясно „за кого“ и дори дали изобщо…

След като традициите вече не са онези, значи можем да въведем нови. Аз ще изложа няколко свои гадания, а вие може да помагате с вашите:)

Провиждам, че ковид 19 няма да изчезне, но на базата на периодични и системни имунизации, ще престане да е фактор в ежедневието ни. Това обаче едва ли ще върне живота към мига, отпреди да се промени. Затварянето в най-малката възможна общност ще остави следа в общуването дори когато отново вземем да пътуваме, да ходим на кино и театър. Най-малкото с онова: „едно на ум“, което доскоро беше български патент, а днес вече – световен.

Пролетта ще дойде и нас пак ще ни има. Ще скалъпим през март едно ново правителство – каквото и да е, чието и да е, ще е временно, неработещо и в очакване на предсрочни избори. Струва ми се, че наесен и президент ще имаме, че вече цял мандат си нямаме. Вероятно ще е личност-изненада, най-вече за Радев:)

Напролет ще вземем да проумяваме, че освен традициите и бизнесът все по-малко ще е това, което беше и което познаваме. Онзи, дето може да се развива и хоум офис, вече ще е проумял, че без разходи за офиси му излиза по-евтино, дори ако осигурява благинки за работниците като храна по домовете, примерно. Ако се налага веднъж месечно да си събира хората я за тест, я за нещо друго, по-добре ще му е да наеме една зала за 3 часа, та може работата от дома да стане основна. Нерентабилните, нискоквалифицирани бизнеси, след затварянето, може и да не отворят. Вероятно брзо ще бъдат заместени повечето от тях с автоматизирани системи и производства, защото пазарът не търпи празно. И щем не щем, онова северното учене през целия живот, ще ни се наложи да го възприемем, ако искаме да оцеляваме.

Както и да въртя „гадателските“ инструменти, не ми се вижда реално системата у нас радикално да се промени – нито тя е готова, нито ние, та ще трябва да се бачка и да се чака смяна на още едно поколение.

Интересна статистика е тази, че разводите били намалели покрай пандемията с 40%. Чудя се дали толкова много хора са си спомнили, че всъщност имат партньор и са забелязали, че той съвсем не е зле, или просто пандемията е поограничила вечното търсене на нещо „по-добро“ без значение дали самите ние сме „по-добри“.

Като гледам, струва ми се много вероятно да бъде направен обратен завой към семейството и ценностите му при осъзнаването, че в последна сметка, ако няма в него непреодолими проблеми и отчуждение, само то ни дава сигурност, равновесие и любов в криза.

Образованието и то няма да е каквото беше и това съвсем не е лоша новина. И учителите, и децата свикнаха да търсят нов и различен начин за възприемане на знания. Не виждам вариант да се върнат назад. Нищо чудно освен базите за традиционно присъствено обучение да се появят и специализирани образователни клъстери в различни сфери, които да допълват процеса дистанционно чрез наистина образовани млади учители и учени.

Така… Излязох от транса. Сега да видя вашите гадания!

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи...

2 минути ago

„Една по-добра журналистика“. Как се става репортер от класната стая

Как се става журналист, докато все още си в класната стая? Има една медия, която работи…

2 часа ago

Православната църква отбелязва Цветница, хиляди празнуват имен ден

Празникът винаги е седмица преди Великден...

2 часа ago

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

11 часа ago
image0 (9K)