През погледа на главния редактор: Браво на ДБ-ПП за внасянето на нужния отдавна законопроект

Живка Кехайова

Браво на ДБ-ПП за внасянето на нужния отдавна законопроект

ПП-ДБ внесоха Законопроект за изменение и допълнение на закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. С него се предлага всички символи от комунистическия режим, включително „лозунги, надписи, знаци, фотоси и всякакви други подобни обекти“, да се премахнат от публичните места.   Те предлагат въпросните символи да се поставят на публично място, само ако ги придружават указателни табели, които „посочват престъпния характер на режима, а когато съществуващите символи или произведения на изкуството са паметници, чието преместване не може да бъде осъществено незабавно, или представляват паметник-костница, на тях се поставят указателни табели. Табелите са с текст: „Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастрофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание“, пише в законопроекта.

И още нещо важно в законопроекта – „Министерството на образованието и науката, наред с всички държавни и общински органи и публични организации с отношение към политиките в областта на предучилищното и училищното образование, трябва да предприемат действия за привеждане на образователния процес в съответствие с този закон“.

Вносители от ДБ са: Мартин Димитров, Атанас Славов, Кристина Петкова, Антоанета Цонева, Илина Мутафчиева, Любен Иванов, Георги Ганев, Ивайло Мирчев, Иван Белчев, Стела Николова, Ивайло Митковски, Свилен Трифонов, Даниела Божинова, Елисавета Белобрадова, Димитър Найденов, Александър Симидчиев, Йордан Иванов, Надежда Йорданова и Владислав Панев.

От страна на „Продължаваме промяната“ са само двама: Андрей Гюров и отцепникът от БСП – Явор Божанков.

Текста ТУК

Да се надяваме, че този законопроект веднага ще стане закон. Точно при гласуването му ще се изясни кой наистина иска България да скъса с русоробството, престъпните режими и илюзорно-деструктивните идеи.