Любопитно

Професиите, които увреждат психиката

Осемте професии, които увреждат психиката:

Кажи ми кой ти е приятел, за да ти кажа какъв си. Тази поговорка може с не по-малка достоверност да се промени така: Кажи ми с какво се занимаваш и ще ти кажа какъв си. На практика професия, която е упражнявана 5 и повече години, неизменно оставя отпечатък върху личността на човека, в това число негативен.
Ето и тези професии, които влияят на психиката ни:

1. Юрист
Професията е избирана от хора, които са много внимателни и мнителни. С течение на времето тези качества често достигат до точката на абсурд, която отблъсква „нормалните“ хора, защото дори в личните си взаимоотношения адвокатите започват да търсят някакъв мръсен трик.

2. Счетоводител
Известна е шегата, че „счетоводител“ е диагноза. И наистина, някои хора от тази професия дотолкова се вживяват в своя делови образ, че дори пренасят любовта си към цифрите в личния живот. На счетоводителите е заложено да изпълняват всичко точно и правилно и затова всяко екстремално и ново действие предизвиква у тях страх и повишава вниманието им.
С времето много от тези хора се превръщат в зловещи сноби и всезнайковци. За да избегнат това, счетоводителите трябва периодично да бягат от бумагите и да общуват с хора, иначе рискуват да се превърнат в Акаки Башмачкин (герой на Н.В. Гогол от „Шинел“), чийто свят се състои само от цифри и запетаи.

3. Лекар
Става дума за лекарите, които в практиката си се сблъскват със сериозни заболявания, страдания и смърт. Лекарят се товари с извънредно голяма отговорност за пациентите. Често срещаното равнодушие, цинизъм и емоционална затвореност на лекарите е всъщност психологическа защита срещу стреса, възникващ на базата на постоянното наблюдение на страдания. Психолозите препоръчват хората от тази професия да отделят повече внимание на вътрешните си проблеми и преживявания с близките си хора, а също така да не забравят за съвместните съпреживявания, които очакват от тях близките. Служебните неприятности и грижи трябва да се оставят в работата, а извън болницата да се избягва всякакъв допълнителен стрес.

4. Военни
Както я известно, военните са хора на строгата дисциплина. Уви, често те строяват и своите близки и роднини, превръщат се в домашни диктатори и дори в тирани. Психолозите твърдят, че военните с времето се деформират професионално и на практика тази деформация не може да се изкорени. Офицер – това е начин на живот.

5. Журналист
Хората, избрали професията на журналиста, по принцип са много скромни и предпочитат да остават в сянка. Освен това те са много любопитни. Разбира се, журналистическата практика развива тези качества и то невинаги в добра посока. Практикуващите могат да станат егоцентрици и да заличат всякакво чувство на такт, а също така да изпаднат в патология, при която изобщо да не живеят своя живот.

6. Учител
Хората от тази професия често са високомерни. Те притежават завишена самооценка, при това независимо от степента на професионализма. Не е трудно да се чувстваш значим на фона на децата. Така учителите лесно упражняват авторитарност – ако не към възпитаниците в училище, то към близките си вкъщи. Учителят се нуждае от умението да се поставя на мястото на отсрещната страна и да култивира у себе си скромност и търпение.

7. Психолог
Не е тайна, че много хора, решили да станат психолози, преди всичко искат да опознаят себе си, а не проблемите на бъдещите пациенти. Но заради постоянното взиране в чуждите отклонения, такива хора може въобще да не се справят със себе си. А заради познаването на човешката природа, психолозите стават манипулатори, които без всякаква съвест използват околните за свои собствени цели. Психолозите трябва много ясно да разделят професионалния от личния си живот, а също така да се научат да не възприемат хората само като материал за поредното си изследване.

8. Мениджър по продажбите
Да продадеш стока е много неблагодарно – цяло изкуство, което кара хората да действат хитро и лукаво или просто да лъжат. Опитните продавачи са хитреци. Друг техен недостатък е излишната приказливост и прекалената артистичност, които могат да станат причина за неестествено ежедневно поведение. На такива хора се препоръчва по-често да се абстрахират от мислите за работата си.

Източник: sakarnews.info

 

Arhiv

Recent Posts

Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи...

16 минути ago

„Една по-добра журналистика“. Как се става репортер от класната стая

Как се става журналист, докато все още си в класната стая? Има една медия, която работи…

2 часа ago

Православната църква отбелязва Цветница, хиляди празнуват имен ден

Празникът винаги е седмица преди Великден...

3 часа ago

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

11 часа ago
image0 (9K)