Стара Загора

Старозагорски ученици са на математически финал в Русия

Петокласникът Йоан Михайлов и седмокласникът Радослав Балкански, които са членове на Академията по математика в Стара Загора, са сред фаворитите за победа на финала в олимпиадата „Формула на Единството – трето хилядолетие“. Заедно с тях на престижния финал е и Ели Стоянова.

Организатор е университетът в Санкт Петербург „Петър Велики“, а състезанието е включено в календара на проявите за ученици на Министерството на науката и висшето образование на Руската федерация.

Финалът ще се състои в края на февруари във фондация „Миню Балкански“ в село Оряховица. В продължение на 5 астрономически часа финалистите ще решават 4 задачи – за всяка от 6-те възрастови групи.

Победителите ще получат стипендия за едномесечно обучение и творческа работа през месец юли в Санкт Петербург.

Българските представители, освен Радослав Балкански и Йоан Михайлов, са Валентин Митев от ПМГ – Бургас, Демира Недева от МГ – Пловдив, Лазар Тодоров от Софийска МГ, Мая Минкова от СУ – Несебър, Марин Христов от Софийска МГ, Мария Касия Людмилова Петрова от ПЧМГ – София, Румен Сребков от ПМГ – Бургас и Петър Узунов от МГ – Пловдив.

Към извоювали правото за участие във финала са и призьорите от миналогодишния финал – Мария Дренчева – Софийска МГ, Панайот Димитров и Дориана Петкова от ПМГ – Бургас, Ясен Пенчев от ПМГ – Габрово и Ели Стоянова от ОУ „Кирил Христов“ – Стара Загора.

 

Ваня Русева

Recent Posts

Светлана Каменова е европейски шампион по бокс

Чуканова спечели сребро...

22 минути ago

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

един час ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

един час ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

един час ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

един час ago
image0 (9K)