Старозагорци се поклониха пред паметта на Апостола на свободата

Стотици старозагорци дойдоха днес пред паметника на Васил Левски, за да сведат глава в знак на почит пред делото на Апостола по повод 148-години от обесването на най-свидния син на България.

По-рано Старозагорският митрополит Киприан и свещеници отслужиха панихида в памет на Йеродякон Игнатий в Митрополитския храм „Св. Димитър“. „Епохите минават и отминават, раждат се и умират, а обесеният Апостол е жив. Българската земя вечно ще тръпне от неговите стъпки, оставили в душата й усет за трайност и величие. Много гиганти са лягали в пръстта и са ставали на пръст. Бесилото на Апостола със страшна сила проби пръстта и бликналият на това място извор никога не ще пресекне… И днес апостолът продължава да ни шепне, да ни заклина за прости наглед неща, да ни освобождава и отново заробва в мисълта… Отдавна думите са изсъхнали, пръстта е опръхнала отдавна, а ние и днес в деня на неговата памет чуваме гласа му и виждаме неговите следи, които окръглят нашия взор и продължават в небето над България. И ако чувстваме силно тежестта на българската си принадлежност, то е, защото Апостолът виси в нас със страшна сила!“, каза в словото си митрополит Киприан.
В 11 часа пред паметника на Левски се събраха представители на местната и държавната власт, на сдружения и организации, както и много граждани. Заради въведените противоепидемични мерки нямаше организиран общоградски ритуал.
Да почетат паметта на Апостола тук дойдоха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Мария Динева, областният управител
Гергана Микова и заместниците й Красимир Червилов и Димитър Драчев, общински съветници, общественици, граждани.

Под звуците на националния химн, изпълнен от военния оркестър на Втора механизирана бригада, бяха поднесени венци и цветя от Община Стара Загора, Общинския съвет Стара Загора, Втора механизирана бригада, Министерство на отбраната, Областния управител, Старозагорска митрополия, Тракийски университет, Средно училище „Васил Левски”, от патриотични, обществени и политически организации, много граждани.
Със специална програма от 16 до 19 февруари учениците от СУ „Васил Левски“ отбелязват паметната дата. Днес те ще се включат в рецитал „Да се знае и да се помни“, пред барелефа на Левски, поставен на сградата на училището.

В памет на Васил Иванов Кунчев ще се проведе състезание „Лъвски скок“ между учениците от I – VII клас , ще има и видеорецитал на двойки от родител и дете, учител и ученик под името „Пазители на българската памет“. Четвъртокласници ще раздават свитъци с образа на Апостола и негови мисли на гражданите на град Стара Загора. От клуб „Приятели на книгата“ към училището организират „Час по вдъхновение“ – за Апостола с любов.
В паметния ден детският отдел на библиотека „Родина“ ще гостува виртуално на клубовете „Приятели на книгата“ в ІХ ОУ „Веселин Ханчев“ с филм, презентация и викторина за Васил Левски. В рубриката „Слово за Апостола“ –
деца ще четат стихове и разкази за Левски.
Mузеен обект „Хилендарски метох” ще бъде отворен безплатно за посещения до 19 февруари 2021 г. с работно време: от 10.00 до 12.30 ч. и от 13.00 до 18.00
ч.


image0 (9K)