Световни новини

Съдебно решение: Мобилният телефон причинява тумор на мозъка

Съд в Италия реши, че прекомерната употреба на мобилен телефон може да доведе до развитие на доброкачествен мозъчен тумор. Това съобщава британското издание „Гардиън“.

Съдът в северния италиански град Иврея присъди на мъж пенсия, която ще бъде изплащана от държавата.

57-годишният Роберто Ромео твърди, че служебните му задължения го принуждавали да употребява мобилен телефон по 3-4 часа всеки работен ден в продължение на 15 години.

„Аз нямах избор. Трябваше да използвам мобилния си телефон, за да разговарям с колеги и да организирам работата. В продължение на 15 години аз се обаждах през цялото време – от дома си, от колата“, споделя Ромео.

Той допълва, че започнал да усеща, че дясното му ухо е блокирано през цялото време. Открили му тумор, който за щастие бил доброкачествен. Мъжът обаче повече няма да може да чува, защото се е наложило лекарите да премахнат слуховия му нерв.

Поради това съдията му присъдил компенсация в размер на по 500 евро на месец. Те трябва да бъдат изплащани от националната осигурителна схема на Италия, която покрива трудови злополуки.

Научни изследвания – за потенциалните здравни рискове от мобилни телефони, до голяма степен показват, че те не представляват сериозен риск за човешкото здраве при нормална употреба.

По-интензивната употреба може да представлява известен риск, твърдят авторите на други изследвания. Много експерти казват, че е твърде рано, за да се направи правилна оценка на това, което представлява сравнително нова технология.

news.bg

Пламен Пенчев

Recent Posts

Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи...

13 минути ago

„Една по-добра журналистика“. Как се става репортер от класната стая

Как се става журналист, докато все още си в класната стая? Има една медия, която работи…

2 часа ago

Православната църква отбелязва Цветница, хиляди празнуват имен ден

Празникът винаги е седмица преди Великден...

2 часа ago

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

11 часа ago
image0 (9K)