ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 21, 1991 г.
Цените: НЕ ЧУК, А… ГИЛОТИНА!

[ad id=“225664″]
Преди време, когато бушуваха големите страсти на политическата сцена, видният столичен адвокат, а сега и депутат във Великото народно събрание, както вече го пишат ВНС – царе сме на съкращенията, г-н Корнажев възкликна на един митинг по повод либерализацията на цените, че „тези цени са направо като чук по главата…“. Трябва да признаем, че г-н Корнажев наистина се оказа прав, но след първи февруари се наложи една малка корекция на този „чук“ – вече е гилотина. И българският народ, ще не ще, опъва шия под острието и се чуди как да се извърти тази средностатистическа заплата, та да оцелее. Сега той не може да бръкне в прословутата потребителска кошница, па и да бръкне – какво ли ще извади оттам? „На босия цървулите“ – биха се подсмихнали шмекерите. Въпросът беше за оцеляването. как да оцелее тоя народ, като отново се тръгва от страна на правителството от краката за главата? Според някои специалисти и либерализацията, и увеличаването на лихвения процент е една по-сетнешна работа, подир приватизацията. Та какво става – сега лихвеният процент е достъпен за един Максуал, да речем, но не е по силите на моя колега, който има неблагоразумието късно да се включи в жилищна кооперация. Пита се в задачката: откъде той ще намери 50 хиляди лева, за да не го изключат от кооперацията, щом една кола вече е над 25 хилядарки? А той и кола няма. Тази задачка едва ли биха могла да решат и специалистите от ведомството на г-н Иван Костов, та камо ли моя колега, който цял живот си вади хляба с един лист, с едно перо. Понеже се даде благословия отгоре, сега всеки може да си прави каквото си иска. И всеки може да диктува от позицията не на силата, а на дефицита. тука не става дума само за частни лица, но и за ведомства, като едно кметство например.

[ad id=“236993″]

Тъй като българинът все е добър данъкоплатец (е, не колкото американеца, но все пак!), акуратно си плаща. Но следа като през януари се е редил на опашка да си плати таксата за „Москвича“, отново трябва да се реди през февруари, за да доплаща. Е, може и да не доплаща, но няма да има талони за бензин. Така че никой не те пита дали искаш или не искаш. това е по принуда. Важното е повече пари да влязат в горецитираните ведомства. Но защо, все пак, нека запитаме, някой трябва насила да си застрахова колата за определена сума, след като застрахователното дело е дело доброволно? И не е ли безнадеждно остарял този Закон за застраховане на имуществата? Смятам, че е крайно време да се спре с тия задължителни процедури. Пътен данък – да, но застраховка – защо трябва да плащаш, ако не искаш? Би трябвало гражданинът да има право да си застрахова колата и за по-голяма сума, а не за сума, точно определена от някой държавен чиновник. В края на краищата трябва да се оставя гражданинът сам да решава какво да прави – да се застрахова, или да не се застрахова и при произшествие сам да си бере ядовете. Вече е време да се разбере, че застрахователната дейност е на базата на убеждението, а не на принуждението. И понеже дотук ставаше дума за нелогични действия, ще посочим и още едно – на кметско равнище. Не стига, че не ти дават талони за бензин, без да доплатиш прословутите застраховки, които някой администратор е решил да събира насила и дори закон си измислил, ами и в кметството отново те плашат, че ако не дай боже си загубиш квитанцията за платени данъци, няма да ти издадат дубликат и пак няма да има талони за бензин.

[ad id=“218548″]

Тук обаче се изкушаваме да запитаме господа кметските чиновници: по кой закон човекът няма право да получи дубликат от някакъв документ? Ами ако крадци са му откраднали портфейла с драгоценната квитанция, или пък жена му, изнервена от опашките му е изпрала панталона заедно с фактурата? Те такива неща стават, драги читателю, в нашата мила татковина – име сладко, но не земя-рай! Посочих ти ги, защото като си висиш безпаметен по безкрайните опашки, може и да не се сетиш. А все пак е хубаво да знаеш тия работи!
Кънчо ПЕНЕВ

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Часовникът на най-богатия пътник на “ Титаник“ е продаден за 900 000 паунда

Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда...

11 минути ago

Koe e фитнес предизвикателствотото, което подлуди света?

Какво представлява и дали е подходящо за следване...

18 минути ago

Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи...

58 минути ago

„Една по-добра журналистика“. Как се става репортер от класната стая

Как се става журналист, докато все още си в класната стая? Има една медия, която работи…

3 часа ago

Православната църква отбелязва Цветница, хиляди празнуват имен ден

Празникът винаги е седмица преди Великден...

3 часа ago
image0 (9K)