България

2 милиона българи вече са се сблъсквали с COVID-19

Дори при частично разхлабване на мерките, случаите на COVID-19 ще се увеличат, защото заразата се разпространява по въздушно-капков път. Това обяви пред bTV доц. Светлана Велизарова, ръководител на Детската клиника в Белодробната болница „Света София“.

По думите ѝ това не означава удължаване на „локдауна“. Тя допълни, че според нея има скрита заболеваемост, която не се отчита от официалната статистика.

„Мисля, че около 2 млн. българи вече са се срещали с инфекцията. Това означава, че всяка следваща вълна ще бъде по-слаба. Ние не можем да бъдем затворени завинаги“, каза още тя.

Доц. Велизарова обясни, че няма данни по-заразната мутация на вируса, която циркулира предимно във Великобритания, да причинява по-тежки симптоми. Тя допълни, че този щам е забелязан у нас още през юни месец.

„Въпрос на генетична разположеност на дадено население е по-високата или по-ниската възприемчивост на даден щам. Трябва да отворим частично от края на януари, учениците трябва да се върнат в клас – не може повече. Ще загубят пълна година“, добави тя.

Според пулмолога всички инфекциозни болести при определен процент от пациентите причиняват миокардит, независимо от възрастта, а COVID-19 не прави изключение, предава днес.бг.

„Много повече деца се заразяват от възрастните, отколкото те заразяват възрастните. Засега няма данни децата с диабет да прекарват тежко заболяването. Вирусният товар, който носят децата е много по-малък, затова разпространяват по-малко заразата“, добави експертът.

Доц.Велизарова посочи, че преди 10 дни се е ваксинирала и скоро ѝ предстои поставянето на втора доза. Тя обясни, че няма вероятност хората да не получат втората си доза от препарата, защото тя не е използвана за друг човек, а се съхранява. По думите ѝ до юни месец страната ни трябва да получи 1,5 млн. дози от препаратите на „Пфайзер“/ „Бионтех“ и „Модерна“, като те ще стигнат за 750 хил. души.

„Това хич не е обнадеждаващо, защото при това количество ние няма да можем да посрещнем ваксинирани следващия есенно-зимен сезон. За векторната ваксина на „АстраЗенека“ в момента не са дадени много точни данни, казва се, че ефективността ѝ е между 70 и 90%. Аз бих избрала информационна РНК ваксина, защото тя е революционно постижение за човечеството“, каза още тя.

 

Ваня Русева

Recent Posts

Часовникът на най-богатия пътник на “ Титаник“ е продаден за 900 000 паунда

Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда...

30 минути ago

Koe e фитнес предизвикателствотото, което подлуди света?

Какво представлява и дали е подходящо за следване...

37 минути ago

Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи...

един час ago

„Една по-добра журналистика“. Как се става репортер от класната стая

Как се става журналист, докато все още си в класната стая? Има една медия, която работи…

3 часа ago

Православната църква отбелязва Цветница, хиляди празнуват имен ден

Празникът винаги е седмица преди Великден...

4 часа ago
image0 (9K)