Галина Стоянова: Изложбата в Лувъра обърна погледа на света към Казанлък

Изложбата в Лувъра обърна погледа на света към Казанлък, каза днес (20 април) кметът на общината Галина Стоянова на пресконференция по повод представянето на града в Париж.

В продължение на 3 месеца за Долината на тракийските царе и за Казанлък ще се говори в Лувъра. Представянето на културно-историческите забележителности от Долината на розите и тракийските царе е предпоставка Казанлък да се превърне в една от най-атрактивните дестинации за туристите от цял свят. Това ще даде сериозен тласък за развитието на туризма в общината, за по-интензивния икономически растеж и подкрепа на бизнеса.

image0 (9K)

Според изчисленията, 4 милиона посетители ще видят тракийските съкровища, открити по българските земи, изложени днес в зала „Ришельо“ на световноизвестния музей.

Според директора на ИМ „Искра“ Момчил Маринов в Следосвобожденска България експозицията в Лувъра е най-голямата изложба, напуснала България.

Казанлъчанките Иванка Демирева и Магдалена Стефанова, които изтеглиха късмета в анкетата на община Казанлък и участваха в представянето на града в Париж, благодариха на кмета на общината за предоставената възможност.

Специалната работна среща на делегацията от община Казанлък с Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова донесе две прекрасни новини за града. Празникът на розата в Казанлък да се включи в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, предложи генералният директор на организация. По време на пресконференцията днес (20 април) кметът на община Казанлък Галина Стоянова подчерта, че след разговорите с Бокова, през януари 2016 комплексът от тракийски паметници в Долината има шанса да влезе в индикативния списък на ЮНЕСКО. Относно подготовката на документите за Празника на розата за кандидатства за включване на нематериалното културно наследство кметът Галина Стоянова съобщи, че има възможност това да стане до края на тази година.

В навечерието на откриването на изложбата „Епопея на Тракийските царе – археологически открития в България“ в световноизвестния музей Лувър, в Посолството на Република България в Париж се състоя запомнящо се представяне на Казанлък. Филмът за Долината на розите и тракийските царе ще бъде представен в българското училище „Иван Вазов“ във Франция, а Казанлък ще стане партньор на асоциация „Христо Ботев“ по проекта „Съкровища“, като участва в проекта с филма и с рекламните материали.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!