Потомък на бесарабски българи дава работа на украински бежанци в Гурково

В град Гурково пристигнаха първите украински бежанци след като общинското ръководство и местен бизнесмен обявиха преди месец, че са готови да подслонят българи бягащи от конфликта, съобщава „Труд”. Семейство с двегодишно дете и още един мъж от Луганск са първите настанили се в подбалканското градче в Старозагорска област. Очакват се още близо 40 семейства на бесарабски българи да приемат поканата на гурковци.

Сред първите пристигнали е Валери Афонович Дели. Мъжът от Луганск е с български произход, за възможността да дойде в Гурково разбрал от своя приятелка и съседка, която пък прочела за това в интернет.

Той е бивш военен, вече пенсионер, ненавижда конфликта, който продължава да тлее в родината му. С неприязън разказва за осеяните ниви и гори с мини, за разрухата в градовете и престрелките по улиците.

„Примирието е само по медиите, стрелбата продължава, а най-лшото е, че дори не знаеш кой стреля“, казва Валери. Той има юридическо образование и дори умения в електротехниката. Войната му отнела дома, спокойствието, работата, затова решил да търси ново начало тук. През 2012 г. кандидаствал за българско гражданство и наскоро получил паспорт, сега се надява по-скоро да доведе жена си и дъщеря си в Гурково.

Благодарен е и на местния бизнесмен Кольо Атанасов, защото заедно с другият новопристигнал украинец Коля вече имат работа в неговото предприятие „Булметал“, отседнали са и в общежития на фирмата.

И двамата са квалифицирани кадри, а именно такива търси собственикът. Самият той е потомък на бесарабски българи. Кольо Атанасов е категоричен, че за благотворителността не трябва да се говори, а да се действа с ясни и конкретни мерки и стъпки и затова предоставя къщи, общежития и апартаменти на фирмата си на всеки бежанец от конфликта в Украйна.

„На част от тези хора можем незабавно да предложим работа и необходимото препитание“, категоричен е бизнесменът. Неговото предприятие е специализирано в производство на метални опаковки за хранително-вкусовата и химическата промишленост.

Украинците са доволни от предоставените жилища и работа, Коля дори вече се обучава на една от машините в предприятието.

В четвъртък в Гурково кметът Стоян Бонев ще се срещне с представител на украинското дружество за приятелство с България. От организацията са изразили готовност да посредничат за идването на още семества, останали без дом в конфликта в Източна Укарйна.

В края на февруари кметът на Гурково Стоян Бонев пък изпрати писмо до премиера Бойко Борисов и до областния управител на Стара Загора Георги Ранов, в което се изразява готовност за настаняване на около 150 семейства или между 400 до 600 души в рамките на малката подбалканска община.

По думите на кмета подобен акт е напълно в реда на нещата, след като преди повече от век и половина 68 семейства и общо 145 души от тогавашното село Хайнето, днешно Гурково са потърсили спасение от османското робство в тогавашните руски земи. Техните потомци и досега живеят в Запорожка област в сегашна Украйна и дори са основали село Радуловка.
/БЛИЦ

Красимира Янкова

Recent Posts

Часовникът на най-богатия пътник на “ Титаник“ е продаден за 900 000 паунда

Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда...

31 минути ago

Koe e фитнес предизвикателствотото, което подлуди света?

Какво представлява и дали е подходящо за следване...

38 минути ago

Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи...

един час ago

„Една по-добра журналистика“. Как се става репортер от класната стая

Как се става журналист, докато все още си в класната стая? Има една медия, която работи…

3 часа ago

Православната църква отбелязва Цветница, хиляди празнуват имен ден

Празникът винаги е седмица преди Великден...

4 часа ago
image0 (9K)