Categories: България

Д-р Иво Петров: съществуващо в аптеките лекарство, но за животни, е надежда за лечение на COVID-19

Водещият български кардиолог проф. д-р Иво Петров обяви в студиото на БНТ, че ново лекарство дава надежди за успешно лекуване на COVID-19, съобщи 24 часа

„Имам новина. От няколко часа има ново предложение за лекарство за коронавируса. Това е Ивермектин, което се използва за краста. Предполагам, че това лекараство Ивермектин го има във ветеринарните аптеки в страната.
„В ранния стадий може да се използва хинин и други. В следващите фази идват и противовъзпалетилните медикаменти. ..

Освен дистанцията и спазването на личната хигиена, което е най-важно да не се заразим, идва ред и на изследване на различни медикаменти. Търсим колкото по-малко вируса да бъде експониран. Ако кихнем аерозолите се разпостраняват на 8 метра, ако кашламе – на 4 метра, ако говорим на около 2 метра. Има ексцентрични предложения – да се намали говореното. Когато сме по-близко един до друг, със исгурност трябва да носим маска“, допълни проф. Петров.
Съвместно проучване, ръководено от Института за биомедицински открития в Университета Монаш в Мелбърн, Австралия, заедно с Института за зарази и имунитет „Питър Дохърти“ (Peter Doherty), установиха, че антипаразитно лекарство, наречено Ивермектин, е в състояние да убие новия коронавирус за 48 часа, пише испанското издание „20 минутос“, цитирано от сайта bulgaros.ovh.
„Установихме, че дори само една доза може да елиминира цялата вирусна РНК в рамките на 48 часа“, коментират изследователите, чиято работа е публикувана в списание Antiviral Research.
Това е антипаразитно лекарство, одобрено от Американската агенция по лекарствата (FDA). Ивермектин е едно от най-широко използваните лекарства за предотвратяване на инфекция и се счита за безопасно лекарство. Сега трябва да определим дозата, която може да се използва при хора, това е следващата ни стъпка“, подчертават експертите.
Ивермектин се използва при кучета и котки за лечение на различни заболявания. Това е едно от най-широко използваните лекарства за предотвратяване на инфекция с дирофиларии при кучета (също се използва при котки за същата цел, но в по-малка степен).
Използването на ивермектин за лечението на Covid-19 ще зависи от резултатите от по-нататъшни предклинични тестове и в крайна сметка клинични изпитвания.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи...

23 минути ago

„Една по-добра журналистика“. Как се става репортер от класната стая

Как се става журналист, докато все още си в класната стая? Има една медия, която работи…

2 часа ago

Православната църква отбелязва Цветница, хиляди празнуват имен ден

Празникът винаги е седмица преди Великден...

3 часа ago
image0 (9K)