Европейците не искат нищо общо със „студената война“ между САЩ и Китай

САЩ, Австралия и Великобритания сключиха договор за създаване на стратегически Индийско-тихоокеанско съюз. Целта му, макар и не директно спомената, е да се противопостави на увеличаващата се мощ на Китай. Действието обаче разгневи лидерите на ЕС и не само тях.

Повечето европейци смятат, че има „нова студена война“ между САЩ и Китай, но 85 % не смятат, че конфликта непосредствено ще повлияе върху живота им, сочат социологическите проучвания, цитирани от The Times. Мнението им е категорично – не искаме да имаме нищо общо с това.

Липсата на обществена ангажираност по въпроса идва, тъй като държавите, ръководени от Франция, се състезават със САЩ, за да ограничат нарастващото влияние на Китай. Резултатите от анкети в 12 европейски държави показват, че недоволството на Франция и Европа от новия съюз на САЩ, Великобритания и Австралия срещу Китай „противоречи на общото на мнение в Европа“.

Марк Леонард, директор на мозъчния тръст на Европейския съвет по външни отношения (ECFR), заявява: „Европейската общественост смята, че има нова студена война – но не искат да имат нищо общо с нея. Нашето проучване разкрива, че създаването на „студена война“ рискува да отчужди европейските избиратели.“

Допитването установява, че 62 % от хората смятат, че е започнала нова студена война между САЩ и Китай, докато само 15 % смятат, че тяхната страна е замесена. Почти 60 % не са съгласни, че страната им е имала конфликт с Китай.

Проевропейският мозъчен тръст на ECFR е загрижен, че „няма европейско обществено съгласие, че утрешният свят ще бъде свят на нарастваща конкуренция между демокрацията и авторитаризма“. Той предупреждава: „Тези цифри показват опасностите от нарастващата пропаст между европейското обществено мнение и САЩ, както и между националните подходи и по-ястребската позиция на политическото ръководство на ЕС“.

Във време, когато Франция пряко оспорва влиянието на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион, 45% от французите не вярват, че „има нова студена война между тяхната собствена страна и Китай“, докато 25% не са сигурни. В Италия 67% от хората не виждат голяма конкуренция на властта с Китай, като мнозинствата имат същото мнение в Полша, Холандия, Испания и Дания.

„Въпреки че много от правителствата на ЕС започнаха да признават системното съперничество, присъщо на отношенията на ЕС с Пекин, мнозинството от европейците не виждат Китай като заплаха за начина им на живот“, се казва в доклада на ECFR.

Разликата между общественото мнение и „ястребските“ политици във Вашингтон или Брюксел, които искат да сдържат Пекин, също е голяма в Русия, като 59% смятат, че е имало нова студена война, но само 25 % казват, че са пряко засегнати. Около 44% смятат, че студената война с Русия е по-реална, отколкото с Китай, но повечето не смятат това за проблем за тях. „Това може да подкопае ефективен европейски отговор в случай на ескалация на напрежението с Китай или Русия“, предупреждава ECFR.

Източник: https://www.dnes.bg/……………

Arhiv

Share
Published by
Arhiv

Recent Posts

Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи...

10 минути ago

„Една по-добра журналистика“. Как се става репортер от класната стая

Как се става журналист, докато все още си в класната стая? Има една медия, която работи…

2 часа ago

Православната църква отбелязва Цветница, хиляди празнуват имен ден

Празникът винаги е седмица преди Великден...

2 часа ago

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

11 часа ago
image0 (9K)