Categories: Здраве

Слънцето провокира образуването на тъмни петна по кожата

През лятото често се образуват пигментни (тъмни) петна по кожата. Любимите им места са слепоочията и шията, но могат да се появят навсякъде по тялото. Обикновено се провокират от слънцето. Вина имат и други фактори – хормонални про­блеми, заболявания на женските полови органи, увреждане  на черния дроб, анемия, нарушена обмяна. Честа причина за петната е ползването на дразнещи кожата мазила / например, крем с лошо пречистени съставки/ или облъчване с UV-лъчи, непосредствено след употреба на парфюми и други козметични про­дукти на спиртна основа. Тъмни следи по кожата се образуват и  след лечение с вендузи или синапени лапи. При дълготрайна употреба на някои медикаменти може да се засили кожната пигментация. Дефектът настъпва и в процес на развитие на обменни заболявания. Например, при болестта на Адисон пигментацията е резултат от натрупване на веществото  меланин в кожата. При тази болест първоначално потъмняват откритите части на тялото, после гръдните зърна, половите органи и накрая болният придобива тъмнобронзово кафяв цвят. Светли остават само дланите на ръцете и стъпалата му. Типично за Адисоновата болест е образуването на кафяви петна по устните, венците и вътрешната повърхност на бузите.

При болестта на Базедов кафявите петна са главно около очите и устата. Те се съчетават с усилено сърцебиене,  уголемяване на щитовидната жлеза, изпъкналост на очите.

При друга болест – пелагра, се променя пигментацията на тези части от тялото, които най-често се излагат на слънчева светлина.

Във всички случаи трябва да се следва правилото: явят ли се петна по кожата, прегледът при ендокринолог или дерматолог да не се отлага.  С лекарска помощ може бързо да се намери  решение на проблема, предизвикал нежеланите пигментации. Добри резултати се получа­ват при приемане, в продължение на месец, на вит. С, пантотенова киселина, вит. В1 и В2. Препоръчва се още носенето на леко защитно облекло – шапка, слънчеви очила, памучни ръкавици, чадър. Задължително е откритите части на тялото да се мажат с  крем, който има висок  слънцезащитен фактор (SPF) – около 50.

Източник- http://www.transmedia.bg/2859

Иван Дарийков

Share
Published by
Иван Дарийков

Recent Posts

Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи...

20 минути ago

„Една по-добра журналистика“. Как се става репортер от класната стая

Как се става журналист, докато все още си в класната стая? Има една медия, която работи…

2 часа ago

Православната църква отбелязва Цветница, хиляди празнуват имен ден

Празникът винаги е седмица преди Великден...

3 часа ago
image0 (9K)