7 факта за община Любимец, които не знаем

община Любимец
Община Любимец обхваща една от най-плодородните части на Тракийската низина. В българската популярна култура името на Любимец често се свързва с отглеждането на дини и е наричан „столица на дините“. ЗАРАТА ви припомня някои позабравени или пък непознати факти свързани с общината.

1. Село Йерусалимово е духовният център на община Любимец и единственото селище в Европа, което носи името на град Йерусалим.

2. Река Марица разделя община Любимец на две равни части. Административният център град Любимец е разположен на западния бряг на реката.

3. В землището на село Вълче поле се намира единственото място, на което няма ехо – древния култов комплекс „Глухите камъни“.

7 факта за община Тополовград, които не знаем

4. Първите сведения за съществуването на селището са от 1573 година, когато то е споменато под името Хебитче в пътните бележки на австриеца Якоб фон Бецек.

5. Близо до град Любимец, в източна посока, се намира едно от най – големите находища на блатно кокиче у нас.

6. Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

7. В древността, в съседство със село Васково, се е намирал византийския град Агатоники. В района на землището историците доказват, че е минавала границата на държавата на хан Крум.

(Visited 105 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!