Как да изберем своя треньор

На първо място трябва да сте наясно какво ще спортувате – дали искате да сваляте килограми, да намалите нивото на стреса, да стегнете тялото си, да го направите по-гъвкаво или просто да се разтоварвате и да се забавлявате. Когато вземете решение какво точно искате да постигнете и как да го направите- дали в група или с персонален треньор, имате нужда да знаете следните подробности, които ще ви помогнат в избора на правилния човек.

Като треньор, споделящ личната си практика от 16 години, ви съветвам да потърсите информация за преподаващия – кой е той, къде се е учил, какъв е неговият личен треньорски опит, завършил ли е курс, академия, кога е завършил/хубаво е да има поне няколко години практика/. Търсете у него онези качества, които вие самите харесвате – да ви грабва, да е забавен, дори да има страхотно чувство за хумор.

Вие знаете какво харесвате и го търсете и у него. Разберете какво е отношението му към останалите хора. Как минава времето на тренировката с него, как минава един негов час например, забавно и лесно ли е, интересно ли е. Обърнете внимание и на това, дали успява да води групата според нуждите на всеки от нея, дали обръща персонално внимание /ако вие сте начинаещ, а другите са напреднали/. Научете дали обича да споделя знанията и информацията си с групата. Дали дава съвети, без да натрапва своите разбирания. Как се чувстват трениращите след тренировка – дали са свежи или пък свръхнатоварени /ако не умее да дозира тренировката, това трябва да ви говори много/.

Важно също така е дали поддържа добра хигиена в залата. Има ли обратна връзка с клиентите си, намира ли общ език с тях, има ли такива , които го посещават от дълго време. Попитайте дори за гласа му – дразнещ ли е като говори или внася спокойствие и зареждане. Все пак най-важното е след тренировка да се чувствате заредени емоционално, разтоварени физически, свежи, доволни и да искате пак да се върнете. Ако човекът, при който сте решили да тренирате отговаря на изброените изисквания, значи сте намерили правилния треньор и след заниманията ще сте удовлетворени и щастливи.

Вижте още:

Красимира Янкова

Recent Posts

Париж реже месото за спортистите на Олимпиадата, залага на веган храната

През двете седмици на Игрите, ферма ще достави 13 тона картофи...

23 минути ago

„Една по-добра журналистика“. Как се става репортер от класната стая

Как се става журналист, докато все още си в класната стая? Има една медия, която работи…

2 часа ago

Православната църква отбелязва Цветница, хиляди празнуват имен ден

Празникът винаги е седмица преди Великден...

3 часа ago
image0 (9K)