Калфин: Не виждам аргумент България да е държана извън Шенген

„Срещу Полша искат да задействат чл. 7, но не съм чул да ги вадят от зоната за свободно движение“, посочи бившият вицепремиер

[ad id=“263680″]

„Не виждам с какъв аргумент България е държана извън Шенген“, посочи в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия бившият вицепремиер и бивш външен министър Ивайло Калфин.

Той коментира посещението на холандския премиер Марк Рюте и разговора му с министър-председателя Бойко Борисов. Калфин подчерта, че холандците обикновено действат така – дават подкрепа срещу нещо, което е важно за тяхната държава.

„Това, което каза Марк Рюте е, че има какво още да направим, но те ни подкрепят за Шенген. Каквото и да се прави няма никакво основание да отлагат влизането ни в Шенген и това се превърна в политически проблем, а той винаги е бил технически. Аз така и не разбрах какво се очаква от България“, каза Ивайло Калфин.

По повод на присъединяването ни към зоната за свободно придвижване Калфин каза още: „Аз не знам какво очакват от България да се случи. И от другите страни очаквали ли са го, за да станат членове на Шенген!“

Според него Шенген винаги е бил технически въпрос, но покрай евентуалното влизане на България и Румъния се е превърнал в политически. Срещу Полша искат да задействат чл. 7, но не съм чул да ги вадят от зоната за свободно движение, посочи бившият вицепремиер.

Той коментира и темата за европейската перспектива пред Западните Балкани, като подчерта, че по нея има раздвижване. И това е станало по време на българското председателство.


image0 (9K)