Категория: Носталгия

В Стара Загора беше един от трите завода в света за дискови запаметяващи устройства. Тогава бяхме нещо, а сега сме нищо…

Преди 25 години България имаше ДЗУ Стара Загора – един от трите завода в света за дискови запаметяващи устройства. Тогава бяхме нещо, а сега сме нищо… В брой 5 от 1-15….

24-годишен сърцат даскал основал читалище „Светлина-1861” в Шипка

За трета поредна година от днес до 6-ти септември 2021 г. в двора на Етнографски музей “Чирпанлиева къща”, град Шипка, се провежда ШИПКА ФЕСТ – Дни на изкуствата и занаятите…..

75 години памет за войводата Димитър Маджаров – спасителят на тракийските българи

На 25 ноември 1945 година умира Димитър Маджаров – една от емблемите на национално-освободителните борби на българите в Тракия и Македония. Наричан от сподвижниците си Маришки, той е един от….

Каква е старата игра „Хърбул и Хърбулица“, пресъздавана в старозагорското село Преславен

На всички поколения – и на по-старите, и на младите, игрите от едно време винаги са интересни. На първите навяват спомени от детството, когато те са ги играли или са….

Българското Черноморие през 80-те, когато все още не беше бетонирано (СНИМКИ)

Няколко снимки от годините на късния социализъм в България носталгично ни връщат към златните пясъчни плажове на българското Черноморие, когато то за нашего брата беше светая светих за прекарване на….

Там до Житния алан, там е ресторант „Балкан“ – спомени от едни отминали години (Част 1)

Не помня до кои години под този блок работеше популярният сред старозагорци ресторант „Балкан“. Със сигурност беше отворен до идването на демокрацията, макар и вече да не беше в пълния….

Там до Житния алан, там е ресторант „Балкан“ – спомени от едни отминали години (Част 2)

Четете ПЪРВА ЧАСТ ТУК Заставаме на тротоара край „Балкан“ в очакване някой да реши да стане, за да седнем ние. А през летящите врати към вътрешната част на ресторанта хвърчат….

От старите ленти: Ето я София през първата половина на XX век!

Общественте сгради в столицата се отличават като архитектурни шедьоври, носещи в себе си вековна история и блясъка на строителството от началото на XX век. Младата тогава столица на възстановилата се….